Dlaczego warto jeść polskie owoce i warzywa?

Jarek Barwiak
05.02.2018 11:26
Pomidory

Pomidory (MATEUSZ BAJ / AGENCJA GAZETA)

Zanim znów wejdziecie do sklepu z postanowieniem, że od dziś już tylko zdrowo, warzywnie-owocowo, że będziecie zaczynać dzień od jarmużowego smoothie, a kończyć porządną porcją pomidorów z cebulą - przeczytajcie to.

Niespełna 10% z nas codziennie je owoce lub warzywa do każdego posiłku. Nasze minimalne zapotrzebowanie na warzywa wynosi 400 g/dobę. Specjaliści mówią, że najlepiej podzielić je na 5 porcji. Jednak warzywa warzywom nierówne, podobnie ma się sprawa z owocami.

Przede wszystkim, najlepiej jest jeść warzywa sezonowe i krajowe. To te, które kupujemy w sklepach wtedy, gdy jest naturalny czas ich dojrzewania. Żeby trzymać się tej zasady, należałoby właściwie jeść warzywa latem i późnym latem. Naturalny proces dojrzewania warzyw i owoców sprawia, że mają więcej wartości odżywczych i są smaczniejsze. Nie są również tak mocno konserwowane, bo droga takiego pomidora z krzaka do sklepu jest krótka.

02.08.2011 BIALYSTOK , GIELDA WARZYWNA PRZY UL ANDERSA . POMIDORY . FOT . JEDRZEJ WOJNAR / AGENCJA GAZETA
JĘDRZEJ WOJNAR / AGENCJA GAZETA

Jeżeli chcemy jeść polskie warzywa i owoce późną jesienią i zimą to... mamy problem. Jest bowiem czas, w którym większość tego typu produktów w sklepach pochodzi z zagranicy. Pomidory i sałata dojrzewają w specjalnym warunkach, hodowane na wełnie mineralnej, mają tak naprawdę znikomą wartość odżywczą. Często dojrzewają w transporcie, pokonując wiele kilometrów zanim znajdą się na sklepowej półce. Bywa, że ich jedyną wartością jest zawrotna cena lub przeciwnie - podejrzanie niska.

06.08.2014 Warszawa . Hala Gwardii. Happening promujacy polskie jablka zorganizowany przez Stowarzyszenie Polskich Mediow i firme Marcpol . Fot. Franciszek Mazur / Agencja Gazeta SLOWA KLUCZOWE: happening owoce jablka Festiwal Sloikow Swiata /FR/
FRANCISZEK MAZUR

Co z owocami? Stosunkowo dobrze znoszą zimę jabłka. Często można kupić te krajowe przez naprawdę długi czas. Reszta to z reguły import z czasem naprawdę bardzo odległych zakątków świata. Jeśli chodzi o warzywa można kupić krajowe ziemniaki, cebulę i buraki. Na paprykę (z Hiszpanii), pomidory (z Holandii) czy młody szpinak (też z Holandii) nie ma co się rujnować.

03.09.2006  BIALYSTOK KRUSZEWO DZIEN OGORKA N/Z OGORK OGORKI KISZONY KISZONE FOT. GRZEGORZ DABROWSKI / AGENCJA GAZETA SLOWA KLUCZOWE: OGOREK OGORKI STOCKOWE OGorki kiszone OGorek kiszony KIszonka KIsic KIszenie
GRZEGORZ DĄBROWSKI

Warto pamiętać, że kiedyś, gdy nie było tak rozwiniętej sieci transportowej ani tak szerokich umów handlowych zimą - owszem tęskniliśmy za pomidorami - ale doskonale sprawdzały się rozmaite kiszonki.

Kiszone warzywa dostarczają mnóstwa substancji odżywczych, minerałów i witamin tak bardzo potrzebnych w chłodne dni.

Jeśli nie smakują nam kiszonki i nie chcemy jeść wyprodukowanych pod szkłem pomidorów o smaku mokrej ligniny mamy jeszcze jedną alternatywę - mrożonki. Mrożone warzywa są naprawdę pożywne. Ważne, żeby nie kupować gotowych miksów warzyw np. do podsmażania z makaronem lub ryżem. Często jest w nim sporo tłuszczu i soli.

TYLKO DLA RADIA ZŁOTE PRZEBOJE!!!E22.11.2017 Ilustracja Sklep spozywczy fot. Zbyszek Kaczmarek/REPORTER
Zbyszek Kaczmarek/REPORTER/East News

Pamiętajmy, że we wszystkim ważny jest umiar. Nic się nie stanie, jeśli kupimy sobie paprykę w środku zimy, nic się nie stanie jeśli zjemy mandarynki - choć nie rosną w Polsce. Ważne, żeby zachować zdrowy rozsądek. Czasem lepiej poczekać na prawdziwe, dojrzałe w słońcu pomidory - bo, wiadomo, jak się człowiek za czymś stęskni to mu lepiej smakuje!

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

SŁUCHAJ ZŁOTYCH PRZEBOJÓW!