Wydarzenie na "dziesiątkę"! - okrągły Jubileusz Kolacji "Przyjaciół Świata"

Polecamy
10.10.2017 16:18
Jubileusz Kolacji 'Przyjaciół Świata'

Jubileusz Kolacji 'Przyjaciół Świata' (materiały prasowe)

14 października 2017 r. w hotelu Vienna House Andel's Lodz odbędzie się jubileuszowa kolacja charytatywna organizowana przez Stowarzyszenie "Przyjaciele Świata". Zapraszamy!

Ten wyjątkowy wieczór kulinarny z udziałem zaproszonych gwiazd organizowany jest cyklicznie w szczytnym celu już. po raz 10! Co roku dołączają do niego nowe osoby o otwartych sercach, które wspierają i promują tę piękną inicjatywę.

Urodzinowych wspomnień czar

Założycielki Stowarzyszenia to niezależne, spełnione zawodowo kobiety, które z prawdziwym zaangażowaniem połączyły swoje aktywności biznesowe z działalnością charytatywną. W ramach Stowarzyszenia podejmują różne działania, które realizują jeden cel - pomoc najbardziej potrzebującym. Jednym z przedsięwzięć, które stało się dobrze rozpoznawalnym wydarzeniem nie tylko w Łodzi, jest cykl kolacji charytatywnych "Przyjaciele Gotują".

Organizując w 2011 roku pierwszą kolację, którą przygotowywał i serwował Pascal Brodnicki, nie zdawałyśmy sobie sprawy, że wydarzenie będzie cieszyć się aż tak dużym zainteresowaniem i zjednoczy w działaniu tyle ludzkich serc.

- mówi Katarzyna Woźniak, Wiceprezes Stowarzyszenia Przyjaciele Świata.

Sukces pierwszej kolacji zadecydował o cyklicznym charakterze wydarzenia "Przyjaciele Gotują", w które chętnie włączały się kolejne kulinarne sławy. Znani szefowie kuchni przyrządzali potrawy według własnych, unikalnych przepisów i serwowali je obecnym na kolacji gościom, a organizatorki dokładały wszelkich starań, żeby nietuzinkowa oprawa wydarzenia przyciągała jak największa liczbę ludzi. Jakie atrakcje będą czekały na gości dziesiątej, jubileuszowej kolacji "Przyjaciół Świata"?

Ośmiu wspaniałych na dziesiąte urodziny

Autorem menu jubileuszowej kolacji będzie Mirosław Jabłoński, szef kuchni hotelu Vienna House Andel's Lodz.  Karta dań prezentuje się imponująco, a znalazły się w niej: konfitowane policzki z sandacza, konfitura morelowa i krem z zielonego ogórka, consommé grzybowe z wędzonym węgorzem i cr?mem fraiche, owędzona sianem sarna z tatarem z kiszonego ogórka i żurawiny, soterowany borowik z tymiankiem, pieczony topinambur i wężymord oraz assiette z polskiego jabłka.

W wydarzeniu wezmą także udział kulinarne gwiazdy poprzednich edycji kolacji m.in.: Pascal Brodnicki, Karol Okrasa, Andrzej Polan, Robert Sowa, Kurt Scheller oraz Michel Moran. Goście honorowi tym razem przekazali kubki i talerzyki z autorskimi rysunkami, które będzie można zakupić podczas wydarzenia.

Imprezę poprowadzi doskonale znana publiczności Dorota Gardias.

Kuchnia plus

Dziewięć edycji kolacji "Przyjaciele Gotują" udowodniło, że muzyka doskonale współgra z kuchnią. Dlatego i tym razem nie zabraknie prawdziwej uczty muzycznej. Beata Kozidrak zaprezentuje swoje największe przeboje w akustycznej odsłonie, Stanisław Soyka przeniesie słuchaczy do krainy łagodności, a zespół Bad Boys Blue uzupełni tę mieszankę o brzmienia z gatunków pop i dance. Muzyczną część wydarzenia tradycyjnie już uzupełni zabawa taneczna.

Kto da więcej?

Stałym elementem wieczoru jest charytatywna aukcja, którą poprowadzi niezastąpiona Elisabeth Duda - aktorka, konferansjerka, doskonale znana uczestnikom poprzednich edycji kolacji charytatywnych. Swoją energią i wdziękiem będzie zachęcać do licytowania przedmiotów przekazanych przez gwiazdy sztuki i sportu, będą to m.in. rakieta tenisowa przekazana przez Agnieszkę Radwańską czy prace Ryszarda Bilana, którego obrazy i rzeźby znajdują się w polskich i zagranicznych kolekcjach. Na licytacji pojawią się także kubki z kolekcji Limited Edition ze złotym autografem oraz Exclusive Limited Edition z dedykacją dla zwycięzcy aukcji. Realizację celów Stowarzyszenia będzie można wesprzeć, kupując gadżety wyprodukowane specjalnie na tę okazję - m.in. premierowe kubki z autografami Beaty Kozidrak  i autorów menu poprzednich kolacji.

Celujemy w dziesiątkę

Środki zebrane podczas organizowanych przez Stowarzyszenie przedsięwzięć przekazywane są na pomoc, ratowanie i poprawę jakości życia chorych i niepełnosprawnych. Dochód z biletów oraz fundusze zebrane podczas październikowej kolacji zostaną przeznaczone na pomoc: Hospicjum Domowemu, Hospicjum Stacjonarnemu oraz Hospicjum Perinatalnemu Fundacji Gajusz, Stowarzyszeniu Łódzkie Hospicjum dla Dzieci, Oddziałowi Intensywnej Opieki Medycznej i Anestezjologii Ośrodka Pediatrycznego im. dr. Jana Korczaka, a także Oddziałowi Nefrologii i Stacji Dializ Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego im. N. Barlickiego.

Dziesiąta edycja kolacji "Przyjaciele Gotują" to ogromny powód do dumy dla Stowarzyszenia Przyjaciele Świata. To także ogromny sukces ludzi, którzy pomagali nam w realizacji celów przez te wszystkie lata działalności. Za każdym razem otrzymujemy ogromne wsparcie, co pozwala z optymizmem patrzeć w przyszłość i celować w kolejną "dziesiątkę".

- mówi Agnieszka Zarembska, Prezes Stowarzyszenia Przyjaciele Świata.

Więcej informacji na temat uczestnictwa w wydarzeniu można uzyskać pod adresem biuro@przyjacieleswiata.pl.

POLECAMY!

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

SŁUCHAJ ZŁOTYCH PRZEBOJÓW!