Czy zdrowa żywność musi być brzydka?

AGNIESZKA SADOWSKA

Trochę tak. Wśród eko produktów próżno szukać pięknie i kolorowo opakowanych towarów. Zasada głosi, że im skromniej, im więcej brązu czy szarości tym lepiej. Ale przynajmniej dzięki temu wiemy, że nikt tu niczego sztucznie nie zabarwia, ani nie stara się ukryć. Jak naturalnie to naturalnie, łącznie z opakowaniem.

Inna sprawa to to, że ekologiczne warzywa często mają dziwne i nienaturalne kształty, a także potrafią mieć ślady nadgryzania przez szkodniki. Nie przejmujcie się tym. To tylko efekt braku sztucznego nawożenia. Z kolei wielka i nieregularna marchewka czy pietruszka wcale nie jest sztucznie modyfikowana, a jedynie po prostu tak wyrosła i nikt jej w tym nie przeszkadzał. W końcu nie od dziś wiadomo, że nie liczy się wygląd a wnętrze, prawda?

W wielu przypadkach prawdopodobnie wysoka cena eko żywności wynika też z tego, że producenci wykorzystują modę na bio jedzenie, no ale to już historia na zupełnie inną opowieść.

Zobacz jeszcze raz
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX