Czym jest żywność eko?

AGNIESZKA SADOWSKA

W skrócie i najogólniej rzecz ujmując: wszystkim co jest ekologiczne. Oczywiście każdy producent może na etykiecie danego produktu umieścić znaczek "eko", ale jak to w życiu bywa, diabeł tkwi w szczegółach. W tym przypadku może nie tyle diabeł, co skład produktu i informacja o rodzaju miejsca w jakim został wyprodukowany. Tym miejscem powinno być gospodarstwo prowadzące ekologiczną uprawę lub hodowlę.

Ale to jeszcze nie wszystko. Legalny produkt ekologiczny lub jak kto woli organiczny, powinien posiadać certyfikat Unii Europejskiej. Jeśli na interesującym Was produkcie znajdziecie charakterystyczny biały listek na zielonym tle, to możecie być pewni, że kupujecie w pełni ekologiczną żywność, a jej producent wytwarza ją zgodnie z obowiązującymi normami i regulacjami unijnymi.

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX