Dlaczego produkty eko zazwyczaj są dość drogie?

GRZEGORZ CELEJEWSKI

Ano dlatego, że ich produkcja jest dużo bardziej kosztowna niż ta wytwarzana masowo. Wpływa na to kilka elementów. Przede wszystim ekologiczne uprawy, które nie są pryskane chemicznymi środkami dość szybko zarastają chwastami. A więc te chwasty trzeba regularnie i dość szybko wyrywać, a ziemię ręcznie pielić. Czyli muszą to robić wykwalifikowani pracownicy.

Przy produkcji ekologicznej żywności raczej nie stosuje się wielkich zautomatyzowanych maszyn, a więc i tu trzeba zatrudnić dodatkową siłe roboczą.

W związku z tym, że uprawy nawozi się wyłącznie naturalnie, są one koniec końców dużo mniejsze. A więc producenci muszą sobie jakoś wyrównać ten stosunek ilości do nakładu pracy.

W wielu przypadkach prawdopodobnie wysoka cena eko żywności wynika też z tego, że producenci wykorzystują modę na bio jedzenie, no ale to już historia na zupełnie inną opowieść...

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX