Prezenty kota Mleczysława i kotki Mlecznej Kity

Wsparcie
17.12.2018 08:00
Prezenty kota Mleczysława i Mlecznej Kity

Prezenty kota Mleczysława i Mlecznej Kity (Wsparcie)

Poznaj świąteczne przepisy kota Mleczysława i kotki Mlecznej Kity.

Sezon polowania na oryginalne upominki pod choinkę już w pełni. To właśnie prezenty zajmują czołowe miejsce w ferworze przygotowań do świat. W jaki sposób zaskoczyć bliską osobę w ten wyjątkowy dzień? Warto przygotować własnoręcznie jadalne prezenty. Nie pochłaniają one dużo czasu, a ich wykonanie dostarcza mnóstwo frajdy i przyjemności. Taki prezent na pewno ucieszy rodzinę, przyjaciół i dzieci, zwłaszcza gdy zostanie osobiście zapakowany.

Kot Mleczysław i kotka Mleczna Kita, bohaterowie mlecznej kampanii „Mamy kota na punkcie mleka” finansowanej z Funduszu Promocji Mleka i prowadzonej przez Polską Izbę Mleka we współpracy z Polską Federacją Hodowców Bydła i Producentów Mleka przygotowali kilka propozycji. Oczywiście nie mogło zabraknąć w przepisach mleka i jego przetworów, będących znakomitym źródłem energii, witamin, minerałów oraz aminokwasów egzogennych, które muszą być dostarczane z pożywieniem, ponieważ organizm nie jest w stanie ich samodzielnie wyprodukować. Więcej przepisów i ciekawostek z życia Mleczysława i Mlecznej Kity znajdziecie na stronie internetowej projektu www.kochammleko.pl

Kocie propozycje

Świąteczne pierniczki

Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej, 1/4 szklanki mleka, 350 ml płynnego miodu, 250 g masła, 1 szklanka cukru, 2 jajka, 2 opakowania przyprawy piernikowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1  łyżka kakao, skórka pomarańczowa, posiekane orzechy;

Składniki na lukier: 2 szklanki cukru pudru, sok z cytryny, ciepła woda przegotowana;

Przygotowanie: Mąkę należy przesiać. Następnie połączyć z sodą, kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową. Dodać jajka, masło, miód, cukier i pomieszać. Następnie zagnieść ciasto dodając porcjami mleko i w razie konieczności podsypać mąką. Ciasto rozwałkować na placki i przy pomocy foremki wykroić ciasteczka. Ciasteczka położyć na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem. Piec w piekarniku rozgrzanym  do 190°C przez  8-10 minut. Upieczone pierniczki wystudzić. Następnie przygotować lukier z cukru pudru, soku z cytryny, ciepłej wody dodawanej porcjami, aby lukier był o konsystencji gęstej śmietany. Ciasteczka można udekorować skórką pomarańczową lub orzechami.

Bożonarodzeniowa czekolada

Składniki: 2 szklanki mleka w proszku, 1 szklanka cukru, ½ szklanki mleka,  125 g kostki masła, 2 – 3  łyżki kakao, orzechy, śliwki suszone, żurawina, goja;

Przygotowanie: Mleko, masło i cukier włożyć do garnuszka. Składniki podgrzewamy do rozpuszczenia masła, unikając zagotowania masy. Mleko wymieszać z kakao i dodać do garnuszka. Dodać orzechy, śliwki suszone, żurawinę, owoce goja; Masę mieszamy, powinna być gęsta. Następnie wylewamy połączone składniki do foremki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia lub folią. Zostawić na noc aby zastygła. Po zastygnięciu kroić w małe kawałeczki.

Zimowe trufle

Składniki: 2 tabliczki białej czekolady, 150 gram serka mascarpone, 5 łyżek wiórków kokosowych, 1 łyżka miodu;

Przygotowanie: Posiekaną białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Następnie ostudzić. Do miski dodać serek mascarpone i wymieszać łyżką. Chłodną czekoladę w wersji płynnej dodać do serka i wymieszać.  Następnie połączyć wiórki kokosowe i miód Tak przygotowaną masę wstawiamy do lodówki aby leciutko stwardniała. Formujemy małe kulki ok 3 cm i pojedynczo obsypujemy wiórkami kokosowymi. Przechowujemy w lodówce.

 Materiał sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka

SŁUCHAJ ZŁOTYCH PRZEBOJÓW!