7 najlepszych napojów idealnych na lato

Lato to czas, kiedy za szklankę zimnego napoju chłodzącego oddalibyśmy prawie wszystko. Ale czego się napić? Co najlepiej ochłodzi, orzeźwi i ugasi pragnienie? Oczywiście woda. Bo co do napojów gazowanych, to chyba jesteśmy zgodni, że cukier i sztuczne barwniki, to nie jest to co nasz organizm lubi najbardziej. Zobaczcie nasz przegląd 7 najskuteczniejszych napojów na upał, które na dodatek każdy bez problemu przyrządzi w swojej kuchni, a nawet na kempingu!
Arbuz jest zdrowy Arbuz jest zdrowy shutterstock

1. Lemoniada arbuzowa

Nie wiem czy też tak macie, ale po zakupie całego arbuza i zaspokojeniu apetytu pojawia się problem co zrobić z resztą. Do lodówki się nie mieści, a wyrzucić szkoda. My proponujemy, żeby drugą połówkę (zakładając, że jedną zjedliście) wrzucić do blendera (bez skóry, w ostateczności z pestkami), dorzucić sok wyciśnięty z jednej cytryny i garść listków mięty (najlepiej świeżo zebranych). Wszystko blend ujemy i rozlewamy do szklanek. Jeżeli macie pod ręką kruszony lód możecie wypełnić nim połowę szklanki, a drugą dopełnić arbuzową lemoniadą. Wszyscy i duzi i mali będę zachwyceni, a i w lodówce będzie więcej miejsca ;)

Ogórek - bogactwo właściwości Ogórek - bogactwo właściwości CC BY 2.0 / Max Mallet / Flickr.com

2. Lemoniada ogórkowa

To chyba najprostszy, a zarazem najbardziej efektowny napój na upały. Na pewno zaskoczymy nim znajomych, a poziom trudności jest osiągalny dla absolutnie każdego! Wystarczy zetrzeć na tarce o grubych oczkach jeden duży ogórek, dodać odrobinę startego imbiru, kilka plastrów cytryny i gotowe. Wielbiciele słodkiego mogą jeszcze dodać odrobinę cukru trzcinowego do smaku. Po paru godzinach w lodówce ugasi nawet największe pragnienie. I w dodatku pięknie pachnie świeżością.

Zdjęcie Zdjęcie fot.Pixabay

3. Lemoniada cytrynowa

Niektórzy mówią cytroneta albo cytrynada. Jeden z bardziej klasycznych napojów orzeźwiających na lato. Wariantów takiej cytrynowej lemoniady jest całe mnóstwo, ale generalnie można je podzielić na dwie grupy. Wymagające gotowania (komu by się chciało w taki upał) i wersja dla leniwych czyli taka, którą przyrządzimy praktycznie od razu. Potrzebne nam będą przede wszystkim cytryny, woda, lód i odrobina cukru lub jeszcze lepiej miodu. Wyciskamy sok z cytryn, dodajemy wodę, miód i mieszamy. Przyda się parę listków mięty do dekoracji i ćwiartka cytryny finezyjnie oparta na brzegu szklanki. Dla proponujemy wersję bardziej kwaskowatą, dzieciom nie żałujmy za to miodu.

4. Lemoniada melonowa

Wystarczy jeden łyk tego wspaniałego napoju, a po prostu oszalejecie na punkcie lemoniady melonowej. Niektórzy nazywają ją pieszczotliwie "meloniadą". Jaki melon najlepiej się sprawdza? Przetestujcie sami, my proponujemy używać zielonych. Ten orzeźwiający napój najlepiej zrobić tuż przed podaniem, ale wtedy melon musi spędzić kilka chwil w lodówce. Zimnego melona blendujemy z kilkoma listkami świeżej mięty, cytryną i odrobiną wody (jej ilość zależy od gęstości jaką preferujecie). Po niecałej minucie mamy super orzeźwiający napój, którym z pewnością zaskoczycie niejedną perfekcyjną panią domu.

limonka limonka limonka

5. Lemoniada meksykańska

Podobno każda meksykańska gospodyni domowa robi ją samodzielnie w domu, skoro ona może, my też damy radę. Potrzebujemy kilka limonek, odrobinę miodu lub syropu klonowego, świeżą miętę i nasiona chia (jakieś 20 gramów na litr wody). Do wody dodajemy sok z limonek i posiekaną miętę i dosypujemy nasiona chia. Poczekajcie kwadrans aż nasionka napęcznieją i napój uzyska lekko żelową konsystencję. Jeżeli robicie meksykańską lemoniadę po raz pierwszy, lepiej dodać mniej nasion chia i potem ewentualnie dosypać więcej. Po kwadransie możecie się poczuć jak w Meksyku, brakować wam będzie już tylko sombrera.

Fot. Małgorzata Minta Fot. Małgorzata Minta Fot. Małgorzata Minta

6. Lemoniada rabarbarowa

Rabarbar jest bardzo niedoceniany w naszej kuchni, a przecież jest wyjątkowo smaczny. Dla rabarbarowej tarty można stracić głowę, a z dzieciństwa pamiętamy kompot z rabarbaru w wykonaniu naszych kochanych babć. Przygotowanie takiej lemoniady nie zajmie nam zbyt wiele czasu. Rabarbar kroimy na małe kawałki i wrzucamy do wrzątku z cukrem i miętą, gotujemy pięć minut i studzimy. Przyda nam się do tego cała noc (bywają bardzo ciepłe). Do zimnego napoju dodajemy sok z cytryny i przelewamy przez sitko, nie wyciskając za bardzo rabarbaru, bo lemoniada stanie się mętna. Dodajemy zimną wodę, dekorujemy truskawkami  i podajemy na stół i. obserwujemy zadowolone miny uczestników biesiady.

Mojito Mojito Fot. Shutterstock

7. Mojito virgin

Ta bezalkoholowa wersja popularnego drinka sprawdzi się na pewno na imprezach z udziałem najmłodszych. Potrzebny nam będzie na pewno kruszony lód (jeśli nie mamy kruszarki, świetnie zastąpi ją lniana  ściereczka i młotek), limonka albo cytryna w plastrach, brązowy cukier i świeża mięta. Limonkę w plastrach wrzucamy na dno szklanki, dodajemy miętę i lekko rozgniatamy. Dosypujemy odrobinę brązowego cukru, wsypujemy lód i całość uzupełniamy zimną wodą. Czasami warto pójść na ustępstwo i zamiast wody użyć toniku. Jeszcze tylko plasterek limonki do dekoracji, słomka, albo dwie i jazda na stół.