7 obowiązkowych potraw do zjedzenia nad Bałtykiem!

Czy zastanawialiście się czym pachną polskie nadmorskie kurorty latem? Wystarczy tylko wysiąść z samochodu, mocno wciągnąć powietrze w płuca i od razu czujemy: nie zapach lasu, czy morskiej bryzy, ale gotowanych potraw i dań, których zapach unosi się z gęsto postawionych barów. "Spróbujcie" razem z nami najpopularniejszych z nich jedzonych nad Bałtykiem w sezonie! Zaczynamy!
Gruba Ryba Gruba Ryba Fot. es/Namonciaku

7. flądra

Murowanym wydatkiem każdego wczasowicza wypoczywającego nad morzem jest zakup smażonej ryby. Jedną z nich jest flądra. To jedyna ryba, którą możemy dostać w miarę świeżą, tanią i co ważne - nie mrożoną. Najlepiej smakuje z frytkami i surówką z białej kapusty.

jagodzianka jagodzianka jagodzianka

6. jagodzianka

Pora na idealną słodką przekąskę pomiędzy śniadaniem a obiadem - jagodziankę. Świeże jagody otulone puszystym maślanym ciastem z lukrowaną górą - czy może być coś lepszego dla podniebienia wczasowicza?

Zapiekanki to przysmak dla 11,7 proc. polskich urlopowiczów Zapiekanki to przysmak dla 11,7 proc. polskich urlopowiczów Fot. Wojciech Kardas / Agencja Gazeta

5. zapiekanka

Zapiekanka - zapewne każdemu z nas kojarzy się z początkiem lat 90., kiedy to w miastach, jak grzyby po deszczu za rogiem, czy na placu pojawiały się budki lub przyczepy campingowe, z których serwowano ten pierwszy polski fast food. W ostatnich latach nad Bałtykiem sprzedawcy konkurują ze sobą serwując coraz to dłuższe zapiekanki. Rekord to 80 cm

Wędzenie niszczy 40-60 proc. zawartych w rybie kwasów omega-3. To nie tak źle - smażenie na oleju niszczy je zupełnie Wędzenie niszczy 40-60 proc. zawartych w rybie kwasów omega-3. To nie tak źle - smażenie na oleju niszczy je zupełnie Fot. Arkadiusz Ścichocki

4. ryby wędzone

Latem stają się prawdziwym hitem. To jedna z atrakcji kulinarnych dostępna wyłącznie w sezonie letnim. Mowa o wędzonych rybach złowionych rano przez rybaków, które od razu  trafiają do małych wędzarni, a już późnym popołudniem mogą rozkoszować się nimi turyści. Najbardziej popularne to śledzie, makrela, karmazyn i łosoś bałtycki.

Nowe stoisko w Galerii Białej w Białymstoku - Lody Bonano Nowe stoisko w Galerii Białej w Białymstoku - Lody Bonano Fot. Marcin Onufryjuk / Agencja Gazeta

3. lody świderki

Od wielu już lat podniebienia smakoszy lodów podbijają tzw. świderki. Lody włoskie, dobrze zakręcone w różnych smakach i wielkości. Podobno hitem każdego lata jest nowy smak i nowa polewa, która od razu zastyga na lodzie.

smaki Bałtyku smaki Bałtyku ziemniak na patyku

2. ziemniak na patyku

Kiedyś nad Bałtykiem obowiązkową, szybką i ciepłą przekąską były frytki. Od kilku lat w nadmorskich kurortach spotkać możemy przenośne wózki, z których sprzedaje się spiralki ziemniaków nadzianych na patyk i posypanych smakowymi przyprawami. Do wyboru mamy ponad 50 smaków czasami dość zaskakujących, jak np. ogórek małosolny, czy owoce morza.

Gofry z bitą śmietaną, Gofry z bitą śmietaną, fot. shutterstock.com

1. gofry

Od kilkudziesięciu lat gofry to jeden z podstawowych smakołyków na naszym wybrzeżu. Według prawdziwych smakoszy i znawców ciasto powinno być pulchne i chrupkie. Najchętniej zamawiamy je z cukrem pudrem, bitą śmietaną, czekoladą lub owocami. A najlepiej ze wszystkim jednocześnie! Smacznego!