Afera na talerzu, czyli jakich połączeń produktów unikać?

Pyszna sałatka - tu pomidor, tam trochę ogórka i... STOP! Sprawdź, jakie pożywienie "gryzie się" na talerzu!
Kosz warzyw Kosz warzyw Adam Gault / East News

Hola, hola!

Robimy pyszne i cieszące oko sałatki, parzymy ziołowe napary, tworzymy niskokaloryczne desery. Chcemy być zdrowi i sprawni fizycznie, a przy okazji staramy się zadbać o samopoczucie psychiczne. Wiemy jak ważne jest to, by pamiętać o sobie i swoim organizmie.

Mimo szczerych chęci, często nieświadomie robimy sobie krzywdę. Wszystko przez to, że nie zdajemy sobie sprawy, iż niektóre produkty w połączeniu wywołują same negatywne skutki dla naszego zdrowia!

Pomidor i ogórek Pomidor i ogórek ISOPIX/EAST NEWS

1. Pomidor i ogórek

Świeży, zielony ogórek zawiera w sobie enzym zwany askorbinazą. To samo tyczy się patisona i kabaczka. Wszystko byłoby ok, gdyby nie fakt, że utlenia on produkty, które zawierają w sobie witaminę C. Oznacza to, że łącząc ogórka z pomidorem, papryką czy natką pietruszki, stracimy zawarty w nich drogocenny zasób witaminy C.

Na szczęście jest jednak sposób na to, by zapobiec temu skandalicznemu marnotrawstwu. Można zakwasić ogórka na przykład polewając go sokiem z cytryny czy octem balsamicznym.

Prosimy natomiast nie martwić się o ogórki konserwowe! Te z powodzeniem będą współgrać z oksydantem, jakim jest witamina C.

Kanapka z twarożkiem i pomidorem Kanapka z twarożkiem i pomidorem Marcin Kociek / East News

2. Twaróg i pomidor

Mmmm, kromka świeżego, chrupiącego chleba posmarowana puszystym twarożkiem, a na tym wszystkim plasterek pomidora... Na tym musimy skończyć - urzeczywistnienie tego marzenia nie byłoby najlepszym pomysłem. Dlaczego?

Pomidor zawiera w sobie kwasy, które w połączeniu z wapniem z twarożku tworzą nierozpuszczalne kryształki. Brzmi rozkosznie? Mina może zrzednąć, gdy dowiadujemy się o odkładaniu się tych cząsteczek w stawach... Jedząc taki zestaw, możemy narazić się na bóle i choroby stawów.

Herbata z cytryną Herbata z cytryną imago stock&people/EAST NEWS

3. Herbata i cytryna

Musimy zmartwić tych, którzy lubią mocną herbatę i nigdy nie wyciągają z niej tak zwanego "wora". Kochani, jeśli już decydujecie się na taką ekstrawagancję, pamiętajcie, by nie wrzucać do gorącego napoju cytryny!

Czarna herbata pod wpływem ciepłego płynu wytwarza glin. Nie jest on jednak przyswajalny dla naszego organizmu. Co innego, gdy w trakcie parzenia dodamy do niej cytrynę, w efekcie czego tworzy się cytrynian glinu. Substancja ta bardzo negatywnie wpływa na nasz mózg i może nawet doprowadzić do zachorowania na Alzheimera.

Nie bójcie się - kubek czy dwa takowego naparu nie czynią jeszcze szkód. Samo połączenie też nie jest szkodliwe - wystarczy pamiętać o tym, by nie dopuszczać do zetknięcia liści herbaty z samą cytryną!

Danie z winem Danie z winem Ruslan Olinchuk / East News

4. Czerwone mięso i czerwone wino

W dobieraniu rodzajów wina do poszczególnych dań nie chodzi tylko o walory smakowe. Powinniście pamiętać, że łącząc czerwone wino i mięso, tracimy sporą dawkę żelaza. Wszystko przez garbniki ograniczające przyswajanie żelaza w przewodzie pokarmowym...

Herbata z miodem Herbata z miodem Miroslawa Drozdowski / East News

5. Miód i herbata

Nie bójcie się! Nie chcemy odebrać Wam przyjemności picia takiego trunku czy sposobu na zaczątki przeziębienia! W tym punkcie chodzi o to, w jaki sposób przyrządzacie sobie ten napój.

Należy pamiętać, że miód traci swoje drogocenne właściwości w temperaturze przekraczającej 40 stopni Celsjusza. Nie dodawajcie więc go do herbaty tuż po zaparzeniu!

Bądźcie cierpliwi, a czekać będzie na Was solidna dawka zdrowia! :)

Łosoś z warzywami Łosoś z warzywami Dusan Zidar / East News

6. Brokuł, brukselka, kalafior i ryby morskie

To co najcenniejsze w rybach takich jak dorsz, łosoś czy śledź, to jod. Niestety, kiedy zaczniemy regularnie łączyć je z tak zwanymi warzywami krzyżowymi, ten cenny pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, nie wbuduje się w hormony tak, jak powinien.

Trzeba pamiętać, że jod między innymi reguluje naszą przemianę materii!

Ciasto Ciasto East News

7. Orzechy, groch, fasola, ciasto drożdżowe i herbata

Tak, to wszystko razem brzmi dosyć dziwnie. W tym przypadku chodzi nam jednak o to, by nie popijać herbatą powyższych produktów przynajmniej przez godzinę. Negatywną konsekwencją takiego zachowania może być spora utrata witaminy B1, dzięki której możemy się skoncentrować. Wszystko przez garbniki w herbacie, które ją niszczą.

Danie Danie Dzinnik Darius / East News

8. Grzyby i alkohol

Dla własnego dobra pamiętajcie, że nie powinno się popijać alkoholem zjedzonej chwilę wcześniej potrawy zawierającej grzyby! Alkohol wpływa na ścinanie się białka zawartego w grzybach, czego konsekwencją mogą być problemy z trawieniem i bóle żołądka oraz jelit.

Owoce Owoce Helma Spona / East News

9. Owoce słodkie i kwaśne

Spożywając równocześnie na przykład kiwi i banana narażamy się na obciążenie układu pokarmowego!