Jedz jak mistrz, czyli 9 przepisów na zdrowe dania dla dzieci

Dzieci jedzą to, co ich mistrzowie - to myśl przewodnia kampanii Beko #jedzjakmistrz (ang. #EatLikeAPro), realizowanej przez Beko z udziałem zawodników i ekspertów klubu FC Barcelona.
Warsztaty Jedz jak Mistrz Warsztaty Jedz jak Mistrz materiały prasowe

Jedz jak mistrz!

Prowadzona na całym świecie akcja ma pomóc rodzicom w zdrowszym żywieniu ich dzieci.

Dietetycy klubu opracowali kilkadziesiąt przepisów na zdrowe, smaczne dania dla najmłodszych, a piłkarze zachęcają do ich wypróbowania i włączenia do diety.

W Polsce na zlecenie Beko przeprowadzone zostało dodatkowo badanie dotyczące nawyków żywieniowych dzieci. Marka, wspólnie z ekspertami i zawodnikami FC Barcelony, poprzez kampanię Beko #jedzjakmistrz podejmuje walkę z jednym z największych wyzwań współczesnego stulecia - problemem rosnącej otyłości wśród dzieci.

Lasagne warzywna z twarogiem przygotowana w woku Lasagne warzywna z twarogiem przygotowana w woku materiały prasowe

Lasagne warzywna z twarogiem przygotowana w woku

Składniki:

  • 8 płatów makaronu lasagne
  • 1 por
  • 200 g grzybów shiitake
  • 200 g brokułów
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 4 suszone pomidory
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 400 ml twarożku
  • Starty ser
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj arkusze lasagne. Pozostaw do ostygnięcia.

2. Natłuść wok.

3. Podsmaż por, shiitake, brokuły, marchew, cukinię.

4. Dodaj suszone pomidory, podsmaż.

5. Podsmaż szpinak w woku.

6. Przykryj serkiem śmietankowym.

7. Ułóż lasagne z warstwami smażonych warzyw.

8. Przykryj lekkim kremowym serem.

9. Posyp tartym serem.

10. Umieść w piekarniku i piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C.

marchewkowe smoothie marchewkowe smoothie materiały prasowe

Marchewkowe smoothie

Składniki:

  • 80 g jogurtu naturalnego
  • 250 g mleka
  • 60 g małych marchewek
  • 1/2 dojrzałego banana
  • 3 g zmielonego cynamonu
  • 2 g ekstraktu z wanilii
  • 15 g syropu klonowego
  • 200 g lodu - w zależności od tego, jak zimne smoothie lubisz

Sposób przygotowania:

1. Umieść wszystkie składniki w blenderze i zmiksuj do uzyskania gładkiem, kremowej konsystencji.

2. Spróbuj i dopraw do smaku, dodając odrobinę więcej syropu klonowego, wanilii lub cynamonu, jeśli chcesz, by smoothie było słodsze.

3. Serwuj w schłodzonym szkle, posyp cynamonem i posiekanymi orzechami.

Mini-hamburgery z łososiem i hummusem z soczewicy Mini-hamburgery z łososiem i hummusem z soczewicy materiały prasowe

Mini-hamburgery z łososiem i hummusem z soczewicy

Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 200 g świeżego łososia
  • 100 g dymki
  • 50 g zielonej papryki
  • 1 jajko
  • 50 g bułki tartej
  • 180 g ugotowanej soczewicy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 10 ml soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 2 pełnoziarniste bułki

Sposób przygotowania:

1. Zmiel łososia w rozdrabniaczu lub blenderze.

2. Dopraw solą i pieprzem.

3. Dodaj jajko i bułkę tartą, a następnie uformuj małe kotleciki.

4. Pokrój dymkę i paprykę, a następnie podpiecz lekko na grillu.

5. Zmiel soczewicę, dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek extra virgin i sól.

6. Przygotuj burgery: dolną część bułki pełnoziarnistej posmaruj hummusem z soczewicy, połóż na niego łososia, a na samej górze - zgrillowane warzywa.   

Nocne płatki owsiane Nocne płatki owsiane materiały prasowe

Nocne płatki owsiane

Składniki:

  • 1 banan
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 3 g ekstraktu waniliowego
  • 25 g wiórek kokosowych
  • 50 g płatków owsianych
  • 25 g nasion chia
  • 130 g miodu

Sposób przygotowania:

1. Mieszaj banana przez 30 do 60 sekund, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

2. W średniej misce wymieszaj płatki owsiane, mleko kokosowe, ekstrakt z wanilii, rozgnieciony banan i posiekany orzech kokosowy.

3. Spróbuj miksturę, aby sprawdzić, czy należy dodatkowo dodać miód.

4. Przełóż mieszaninę do hermetycznego pojemnika i wstaw do lodówki.

5. Udekoruj owocami.

Pieczony dip z buraków Pieczony dip z buraków materiały prasowe

Pieczony dip z buraków

Składniki:

  • 3 buraki
  • 5 g kminku
  • 300 g ciecierzycy, osuszonej i przepłukanej
  • 30 ml soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku, pokruszony
  • 80 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 50 ml tahini
  • 100 g fety - pokruszonej
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz
  • Liście mięty i chlebki pita do podania

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 ?C.

2. Zawiń każdy burak w papier do pieczenia

3. Umieść na blasze do pieczenia. Piecz przez 1 godzinę lub aż zrobią się miękkie.

4. Obierz buraki i grubo posiekaj. Umieść w robocie kuchennym.

5. Dodaj ciecierzycę, sok z cytryny, czosnek, orzechy włoskie, kminek i tahini.

6. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

7. Przypraw solą i pieprzem.

8. Posyp liśćmi fety i mięty.

9. Podawaj z pitą.

Pieczony kurczak z warzywami korzeniowymi Pieczony kurczak z warzywami korzeniowymi materiały prasowe

Pieczony kurczak z warzywami korzeniowymi

Składniki:

  • 30 g oliwy z oliwek
  • sól
  • 4 zmiażdżone ząbki czosnku
  • papryka mielona
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 pęczek marchwi (obrany i pokrojony)
  • 1 por, opłukany i pokrojony w duże kostki
  • 700 g ziemniaków
  • 4 udka z kurczaka
  • świeży tymianek

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.

2. Pokrój w kostkę ziemniaki i gotuj przez 5 minut z 1 g soli, a następnie odcedź.

3. W dużej misce zmieszaj oliwę z oliwek, sól, zmiażdżony czosnek, cebulę, marchewkę, por, ziemniaki i świeży tymianek.  

4. Połóż udka z kurczaka na wierzchu zmieszanych warzyw i piecz przez 45 minut, aż kurczak będzie chrupiący.

5. Wyjmij mięso z piekarnika i odstaw na 5 minut.

Pudding z bananów i awokado Pudding z bananów i awokado materiały prasowe

Pudding z bananów i awokado

Składniki:

  • 1 mały banan
  • 100 g świeżego serka śmietankowego lub jogurtu naturalnego
  • 30 g mleka
  • 100 g awokado
  • odrobina soku z cytryny
  • brązowy cukier

Sposób przygotowania:

1. Umieść wszystkie składniki z wyjątkiem banana w blenderze i mieszaj na pełnych obrotach przez 30 do 60 sekund, do uzyskania gładkiej konsystencji.

2. Przelej zawartość do miseczek deserowych i włóż do lodówki na godzinę.

3. Pokrój banana do dekoracji i posyp brązowym cukrem.

Słodkie babeczki szpinakowe Słodkie babeczki szpinakowe materiały prasowe

Słodkie babeczki szpinakowe

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 180 g szpinaku
  • 170 ml miodu
  • 60 g oleju kokosowego
  • 185 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Tłuczony banan
  • 2 jajka
  • ? g soli
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 7 g cynamonu

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 190°C.

2. Gotuj szpinak przez 3 minuty.

3. Odcedź i zmiksuj na puree w robocie kuchennym.

4. Połącz w osobnej misce wszystkie suche składniki.

5. Dokładnie zmieszaj mokre składniki i puree ze szpinaku.

6. Wlej mokre składniki do suchych i starannie wymieszaj.

7. Wymieszaj ze sobą mokre i suche składniki.

8. Wlej ciasto do formy na babeczki. 

9. Piecz przez 18-22 minut i ostudź przed podaniem.

Zupa z groszku, brokułów i cukinii, serwowana na zimno Zupa z groszku, brokułów i cukinii, serwowana na zimno materiały prasowe

Zupa z groszku, brokułów i cukinii, serwowana na zimno

Składniki:

  • 1 cebula
  • 250 g brokułów
  • 1 średnia cukinia
  • 250 g groszku
  • 4 jaja przepiórcze
  • sól
  • pieprz
  • 30 g parmezanu
  • 30 g oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Obierz cebulę i podsmaż na oliwie z oliwek.

2. Dodaj posiekane warzywa i groszek. Przypraw solą i pieprzem.

3. Zalej wodą i gotuj przez 10 minut.

4. Blenderem zmiksuj na puree. Wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.

5. Usmaż jajka przepiórcze z odrobiną oliwy z oliwek.

6. Podawaj zupę na zimno w misce ze smażonym jajkiem i parmezanem na wierzchu.