Wigilijny stół Radia Złote Przeboje [PRZEPISY]

Na wigilijnym stole potraw znajdziemy aż 12. Jednak jest jedna rzecz, która dominuje - ryba! Bez wątpienia śledź i karp są nieodłącznym elementem tradycyjnej, bożonarodzeniowej kolacji. Karpia możemy podać smażonego, w migdałach, w galarecie, faszerowanego albo w sosie miodowym! Sposobów jest wiele. W naszym cyklu poszukamy przepisów, które - choć odrobinę - zaskoczą naszych gości.
Kolacja wigilijna Kolacja wigilijna MICHAL KOLYGA / REPORTER / East News

Orientalny karp w sosie sojowym

Krok pierwszy: nacinamy rybę w kilku miejscach. Solimy i obsmażamy na rozgrzanym oleju na głębokiej patelni lub w woku. Wystarczy 4-5 minut.

Krok drugi to sos! Dymkę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na oleju sezamowym, dodajemy szklankę bulionu, cukier, imbir i sos sojowy. Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Wrzucamy karpia do środka, dodajemy pokrojoną w kostkę łodygę selera i dusimy pod przykryciem około 30 minut.

Krok trzeci: Wyjmujemy rybę z sosu. Doprawiamy sos mąką kukurydzianą, gotując go na małym ogniu i mieszając, aż zgęstnieje.

Rybę podajemy polaną sosem i posypaną posiekanym szczypiorkiem.

Wigilia Wigilia Marianna OSKO / East News

Śledź z ogórkiem w zalewie curry

Śledzie znamy pod pierzynką, w śmietanie, z cebulką, w pomidorach. A co powiecie na śledzia z ogórkiem w zalewie curry?  

Do pokrojonych śledzi dodajemy pół świeżego ogórka. Ważne, żeby posiekać go w półcentymetrową kostkę. Następnie obficie doprawiamy rybę pieprzem. Kolejny krok to przygotowanie marynaty. W miseczce mieszamy 8 łyżek oleju lnianego, 1 łyżeczkę curry, 1 płaską łyżkę cukru i 2 łyżeczki soku z limonki. Śledzie zalewamy sosem i gotowe! 

To nie wszystko!

To niejedyny przepis z wykorzystaniem curry. Jeśli lubicie tę przyprawę, możecie przygotować "śledzie na żółto".

Na oleju smażymy 1 dużą cebulę, dodajemy  garść rodzynek i 2 łyżki przyprawy curry. Po wystudzeniu mieszamy z trzema łyżkami jogurtu greckiego, 5 plastrami ananasa z puszki i 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Dorzucamy pokrojone śledzie i wstawiamy na noc do lodówki.

Świąteczne nakrycie stołu Świąteczne nakrycie stołu Matti Kolho / East News

Śledź z kardamonem

Choinka, prezenty, kolędy i. śledzie! Na ten zestaw czekaliśmy cały rok. Oto kolejny oryginalny przepis z wykorzystaniem orientalnych przypraw: kardamonu i kminu rzymskiego, czyli kuminu. Przypraw, których właściwości doceniono już w czasach starożytnego Egiptu!

Dziś popularne na całym świecie, dodają potrawom orientalnego charakteru. Wróćmy jednak do naszych wigilijnych śledzi. One także mogą komponować się z tymi egzotycznymi aromatami.

Potrzebujemy 6 płatów śledzia, które kroimy w małe kęsy i wrzucamy do słoika. Dodajemy do nich 2 posiekane czerwone cebule oraz 4 goździki, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 0,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki sproszkowanego imbiru oraz 0,5 łyżeczki wspomnianego już kminu rzymskiego i  1 łyżeczkę sproszkowanego kardamonu. Wszystko zalewamy marynatą, czyli 6 łyżkami  oleju, 5 łyżkami soku z cytryny i 1 łyżeczką miodu.

Słoik szczelnie zamykamy i wkładamy na 48 godzin do lodówki. Do kolacji wigilijnej jeszcze trochę czasu, więc na pewno zdążycie!

Stół wigilijny Stół wigilijny Jola LIPKA/East News

Co powiecie na doradę, dorsza albo pstrąga?

Odpowiednio przyprawione zyskują ostry, korzenny, ale jednocześnie delikatnie słodki smak. No to zaczynamy!

Kiedy ryba jest już sprawiona, skrapiamy ją na początek sokiem z cytryny lub pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie nacieramy rybę czosnkiem - najlepiej przeciśniętym przez praskę. Na zewnątrz i w środku. Obieramy świeży imbir, kroimy w cienkie paseczki i obkładamy nimi rybę. Całość skrapiamy olejem arachidowym lub sezamowym.

Ważne, żeby rybę upiec z warzywami. Podsmażamy na maśle pokrojonego w talarki pora. Dorzucamy na patelnię kawałki papryki i pomidora. Niech chwile poskwierczą i zmiękną. Przekładamy warzywa do żaroodpornego naczynia, kładziemy na nich przygotowaną rybę i wrzucamy do piekarnika. Pieczemy około 25 minut w 190 stopniach.

Wigilia Wigilia Marianna OSKO / East News

Rybne kokosanki

Ostatni przepis dedykujemy tym najbardziej surowym jurorom naszej kuchni. Tym, których podniebienie jest niezwykle wrażliwe. Tym, którzy jedzą oczami, rozkładają nasze dania na czynniki pierwsze i poddają głębokiej analizie. Dzieciom! Do ryb zwykle podchodzą niepewnie, żeby nie powiedzieć, że OBCHODZĄ je szerokim łukiem.

Chcielibyśmy podsunąć Wam przepis na rybne kokosanki!

Wybieramy filety z delikatnej, białej ryby - na przykład sandacza, mintaja albo dorsza. Kroimy je w paski i obsypujemy delikatnie solą, pieprzem i słodką papryką. W miseczce roztrzepujemy jajka. Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe. Kiedy już nabiorą  rumianego koloru, przesypujemy je na talerz i mieszamy z bułką tartą.

Czas na panierowanie! Rybne paseczki obtaczamy w mące, następnie zanurzamy je w jajku i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Tak przygotowane kokosowe paluszki smażymy na patelni na złoty kolor lub pieczemy w piekarniku - druga opcja jest zdecydowanie zdrowsza. Do tego ulubiony sos, kawałki ananasa i nawet największy przeciwnik ryb połknie haczyk!