Poznaj przepisy Słuchaczy Radia Złote Przeboje!

W tym tygodniu nadsyłacie nam przepisy na ulubione wiosenne potrawy! Najciekawsze publikujemy właśnie tu. Inspirujcie się wzajemnie, także w kuchni! Finały konkursu "Przez żołądek do serca" usłyszycie codziennie o 15:15 w audycji Tomka Florkiewicza.
Beza z kremem kokosowym Beza z kremem kokosowym Gosia

Słuchaczka Gosia poleca... kokosowo-bezową wariację!

Spód

- 500 ml mleka (napoju) kokosowego

- 400 ml mleczka kokosowego

- 150 g suchej kaszy jaglanej

- 3 łyżki wiórków kokosowych

- 2 łyżki ksylitolu

- 1 łyżka oleju kokosowego

- 1 laska wanilii - sok z ćwiartki cytryny

Wszystkie składniki miksujemy na gładka masę po czym chłodzimy 30 minut w zamrażarce. Krem jest pyszny, lekki i orzeźwiający!

Beza bez cukru

- 5 białek (jaj kurzych)

- 150 g ksylitolu

- szczypta soli

- tłuszcz kokosowy.

Miksujemy białko z ksylitolem aż do uzyskania jednolitej masy. Przygotowujemy papier do pieczenia, natłuszczamy go i formujemy bezy o interesującym nas kształcie. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut w temperaturze 130 stopni (termoobieg).

Krem przykrywamy bezą i podajemy - uwaga! Szybko znika z talerzy :)

Smaczności i pyszności życzę!

Podpłomyk Podpłomyk Słuchaczka Ewelina

Smacznie, zdrowo, kolorowo, czyli podpłomyk Eweliny!

Składniki na 6 placków:

- szklanka mąki

- łyżeczka soli

- 1/2 szklanki wody

- szczypta ziół prowansalskich

Mąkę przesiewamy przez sito dodajemy sól, zioła prowansalskie i zimną wodę (małym strumykiem). Wszystkie składniki łączymy w jednolitą masę. Ugniatamy wszystko w kulkę do momentu aż ciasto przestanie się lepić w dłoniach. Następnie przy pomocy wałka formujemy wałek i dzielimy na równe części podsypując mąką. Tak uformowane cienkie placki kładziemy na suchej, rozgrzanej patelni. Pieczemy do momentu aż na spodniej części pojawią się charakterystyczne brązowe fragmenty, potem odwracamy, aby taki sam efekt uzyskać na drugiej stronie.

Sos:

- 3 łyżki jogurtu greckiego

- 3 ząbki czosnku

- ketchup

- suszone pomidory

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą (czosnek kroimy w drobną kostkę).

Nadzienie:

- oliwki

- filet z kurczaka

- 10 dag sera żółtego

- 4 rzodkiewki

- cebula

- pomidor

Filet z kurczaka kroimy w cienkie paski i grillujemy na patelni grillowej, oliwki kroimy na pół, ser żółty ścieramy na tarce, pomidory kroimy na ćwiartki, a cebulę w piórka, rzodkiewkę w drobne paski.

Na podpłomyk kładziemy żółty ser, następnie filet z kurczaka (wstawiamy na chwilę do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 4 minuty, by rozpuścił się ser. Po wyjęciu smarujemy sosem i układamy wedle uznania produkty z nadzienia.

Przepyszne szybkie danie.

Zupa z groszku Zupa z groszku Słuchacz Piotr

Piotr poleca: zupa krem z zielonego groszku i kiełkami rzodkiewki

Składniki:

- 800g mrożonego groszku

- 2 marchewki

- por

- seler

- 5 ziemniaków

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- jogurt naturalny

- opakowanie kiełek rzodkiewki

- ewentualnie prażone pestki dyni

- 1,5l bulionu

Przyprawy:

- pieprz,

- sól,

- bazylia,

- tymianek

- dla słodkości dodaję gałki muszkatołowej.

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć na oliwie z oliwek, doprawić do smaku. Następnie zalać bulionem i gotować do miękkości pod przykryciem. Gdy już warzywa będą miękkie, dodaję zielony groszek i gotuję aż do momentu, kiedy będzie miękki. Potem wszystko blenduję i doprawiam do smaku. Zamiast śmietany dodaję jogurt naturalny, mniej kaloryczny.

Zupka pyszna, syta, o delikatnym smaku.

Jajka Jajka Słuchaczka Wandzia

Wandzia poleca superfood...

Jak dbać o żołądek i serce? Wystarczy jeść superfood!

Nie dość, że to produkty, które są pyszne i zdrowe, to jeszcze powszechnie dostępne. Superfood to np. orzechy, łosoś, jagody czy... jajka, które uwielbiam. Super proste i bardzo zdrowe danie, pozwala schudnąć i jednocześnie dostarczyć organizmowi mnóstwo składników odżywczych.

Uwielbiam je z lekkimi sosami na bazie oliwy extra virgin i z suszonymi pomidorami - są poprostu idealne! I przepyszne szczególnie na śniadanie

Spaghetti Spaghetti Słuchaczka Magda

Spaghetti arrabiata z pieczarkami, świeżą bazylią i prażonymi ziarnami słonecznika od Magdy!

Podsmażyć na oliwie drobno posiekaną czerwoną cebulkę, dodać posiekane pieczarki i podsmażyć do odparowania wody. Dodać pomidory krojone z puszki arrabiata i dusić wszystko na małym ogniu do zredukowania sosu, od czasu do czasu mieszać.

W międzyczasie nastawić wodę na makaron spaghetti, gotujemy go al dente. W ostatnich minutach gotowania makaronu, doprawić pomidorowy sos czosnkiem granulowanym, solą, czarnym pieprzem i świeżą bazylią.

Na małej patelni prażymy ziarna słonecznika, bez dodatku oleju. Odlewamy makaron, dodajemy go to sosu, mieszamy aż makaron pochłonie sos. Podajemy z ziarnami słonecznika na wierzchu i dużą ilością świeżej bazylii. Smacznego!

Sałatka Brokułowa Sałatka Brokułowa Magdalena

Magdalena poleca sałatkę brokułową z filetem drobiowym

Składniki:

- 2 pojedyncze filety drobiowe

- brokuł

- 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej

- ser feta 100 g

- garść słonecznika prażonego

- kilka pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:

Umyte i osuszone mięso pokroiłam w paski. Doprawiłam do smaku przyprawą gyros. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju delikatnie zrumieniłam mięso - wystudziłam.

Brokuła podzieliłam na dość duże różyczki. Od zagotowania gotowałam 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Po 3 minutach przełożyłam ugotowane różyczki na durszlak - wystudziłam.

Na dno salaterki przełożyłam usmażone mięso. Mięso przykryłam brokułami. Brokuły posypałam kukurydzą. Na kukurydzę dałam warstwę pokrojonej w grubą kostkę fety. Całość polałam sosem czosnkowym. Wierzch sałatki posypałam ziarnami słonecznika, udekorowałam połówkami pomidorków

Sos czosnkowy:

- 4 - 5 płaskich łyżek majonezu

3 pełne łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu

1 - 2 duże ząbki czosnku

sól

biały pieprz

łyżka soku z cytryny

szczypta cukru

Dokładnie wymieszałam śmietanę z majonezem. Dodałam przeciśnięty czosnek przez praskę, sól i pieprz do smaku oraz sok z cytryny i szczyptę cukru.

Smacznego! :)

Pieczona pierś z kurczaka Pieczona pierś z kurczaka Paulina

Pieczona pierś z kurczaka według Pauliny

Składniki:

- pierś z kurczaka

- pomidory suszone

- zioła prowansalskie,

- papryka ostra,

- słodka,

- pieprz,

- sól himalajska,

- ryż basmati

- fasolka szparagowa

- łyżka Oliwy

- parmezan

Nacinamy pierś z kurczaka tak aby móc wypełnić ją suszonymi pomidorami, przyprawiamy i pieczemy w rękawie (przez około 30 min w 180 stopniach). Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie około 8 min tak aby była a dente polewamy na talerzu oliwą i posypujemy serem. W ten sposób otrzymujemy zbilansowany posiłek składający się z warzyw, produktów białkowych,węglowodanów oraz tłuszczu.