6 pomysłów na wegetariańskie dania z grilla

Jesień jest dla nas łaskawa, jeśli chodzi o pogodę. Dlatego warto się zastanowić, czy nie przedłużyć sobie sezonu grillowego. Tym bardziej, że październik to sezon na warzywa, które doskonale się do tego nadają.
Kapusta Kapusta Oskanov / East News

Grillowane plastry z białej kapusty

Wystarczy jedna główka kapusty, którą pokroicie w plastry. Grubość możecie wybrać sami pamiętając, że im grubsze plastry, tym dłużej będą leżeć na grillu. Plastry kapusty posólcie, dodajcie pieprzu. Posmarujcie olejem (najlepiej rzepakowym, ma wyższą temperaturę dymienia). Plastry kładziemy na rozgrzanym grillu i grillujemy przez 5-6 minut. Potem przewracamy plaster (niektóre kawałki liści mogą odpadać, więc ostrożnie) i grillujemy kolejnych 5 minut. Kapusta powinna być dość miękka w środku i chrupka z zewnątrz. Można do niej przygotować dip, np. czosnkowy.

Buraki Buraki AOosthuizen / easyfotostock / Eastnews

Buraki z grilla

Najprościej wziąć czerwone buraki, umyć, obrać pokroić w plastry i doprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Można pokruszyć na buraki ser typu feta - wtedy uważajcie z solą. Porcję buraków ułożyć na folii aluminiowej i papierze pergaminowym i zrobić pakunek. Pergamin powinien być wewnątrz pakieciku. Pakieciki ułożyć na rozgrzanym grillu i piec do miękkości (ok. 10 minut w zależności od grubości plastrów i wielkości pakiecików). Gotowe buraki można posypać posiekaną natka pietruszki albo skropić odrobiną zredukowanego octu balsamicznego.

Borowiki Borowiki Wojtek Laski / East News

Borowiki z grilla

Wystarczy kilka sporych borowików, sól, pieprz, czosnek, przyprawy, które lubicie, sok z cytryny, olej. Z oleju, soku, przypraw i czosnku przeciśniętego przez praskę zróbcie marynatę. Marynatą natrzyjcie wcześniej oczyszczone grzyby i nabijcie na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki układamy na grillu i pieczemy dosyć krótko. Takie grzyby można posypać serem dojrzewającym typy Parmezan i np. posypać natką pietruszki. Grzyby będą też świetnym dodatkiem do ryby grillowanej.

Brokuły Brokuły Hans-Joachim Bechheim / East News

Grillowane brokuły

To świetny dodatek do dań, ale i doskonała okazja, żeby polubić warzywo, które podobno cieszy się złą sławą wśród najmłodszych. Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki podobnej wielkości. Solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Można również posypać np. prażonym sezamem. Warto dodać pokrojony drobno czosnek. Całość mieszamy w misce i wykładamy na folię aluminiową rozłożoną na grillu. Po kilku minutach mamy świetną przekąskę. Można posypać twardym serem, bo jak wiadomo, wszystko warto posypać serem.

Ziemniaki Ziemniaki Photoroom/easyfotostock/Eastnews

Ziemniaki z grilla

Jesień to czas ziemniaków, a ziemniak z grilla to jedna z najpyszniejszych rzeczy na świecie. Dlatego weźcie ziemniaki, nie obierajcie, ale dobrze umyjcie. Ziemniaki warto obgotować. Powinny być twardawe - nie ugotowane w 100%. Ziemniaki odcedzamy i dajemy im wystygnąć. W tym czasie bierzemy masło (ważne, żeby było w temperaturze pokojowej). Masło mieszamy z dwoma ząbkami czosnku, odrobiną soli i szuszonym tymiankiem (lub innym ziołem, które lubicie). Przestygnięte ziemniaki rozkrawamy tak, żeby można było do nich włożyć łyżeczkę masła. Tak przygotowane ziemniaki zawijamy w folię aluminiową i układamy na grillu. Kiedy będą gotowe? To zależy od wielkości ziemniaków. Warto mieć patyczek do szaszłyków, żeby od czasu do czasu ukłuć ziemniaka i sprawdzić, czy już.

Pieczarki Pieczarki Jerzy ROMANOWSKI / East News

Steki z pieczarek

Warto zaopatrzyć się w duże kapelusze pieczarek. Można takie kupić bez problemu w hipermarketach. Często nazywają się nawet "pieczarki na grilla." Kapelusze możemy oczyścić, jeśli tego wymagają. Jeśli nie, przygotujmy miękkie masło, sól, tymianek lub cząber, ostrą paprykę i czosnek. Czosnek warto obrać i drobno pokroić. Masło mieszamy z przyprawami. Masę nakładamy do kapeluszy pieczarek, nieco wyrównując górę łyżką. Tak przygotowane pieczarki układamy na folii aluminiowej i kładziemy na rozgrzanym grillu. Masło powinno zacząć się topić i wsiąkać w pieczarki. Sprawdzajcie co jakiś czas, czy pieczarki są już gotowe. Nie powinno to trwać zbyt długo. Położenie gotowej pieczarki na kromkę zgrillowanego chleba przeniesie was o nieba.