Kolacja świąteczna klasycznie czy nowocześnie?

Czy święta oznaczają dla Was tradycję i wszędobylskiego makowca, a może jesteście otwarci na zupełnie inne smaki.

Święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim czas spędzony z rodziną na podtrzymywaniu wieloletnich tradycji. W wielu domach (a na pewno w moim) od lat z wielkim namaszczeniem przyrządzane są te same potrawy. Oczywiście, ma to swój urok, ale czy nie można świątecznego menu bardziej uatrakcyjnić?

A może zamiast barszczu czy zupy grzybowej podać zupę rybną po wietnamsku ? Przyrządza się ją na bazie bulionu rybnego z dodatkiem dymki, pędów bambusa, kolendry i mało tradycyjnego ananasa. Na zdjęciu prezentuje się świetnie i z pewnością równie dobrze smakuje. (Wszystkie przepisy znajdziecie po kliknięciu na nazwę dania)

embed

Rybka na wigilijnym stole jest niezbędna i tu z tradycją walczyć nie zamierzam, ale przed nami dwa dni świątecznych posiedzeń u rodziny i znajomych, więc może warto trochę poeksperymentować? Nasza propozycja to gruszki nadziewane orzechowymi wątróbkami . Do ich przyrządzenia potrzebne będą oczywiście gruszki, wątróbki drobiowe, orzechy włoskie oraz zioła, czerwone wino, cebula i oliwa. Znajomi będą zachwyceni ich widokiem i smakiem.

embed

A co na deser? Nie wszyscy kochają ciasta, a poza tym - ile można go w sobie zmieścić. Czemu nie spróbować czegoś lekkiego jak np. lody o smaku mango ? Uwierzcie na słowo, że każdy umiałby je zrobić. Wystarczy trochę dojrzałych owoców, śmietana, cukier, mleko skondensowane i pyszny deser gotowy!

embed

A jak jest w Waszych domach? Pozwalacie sobie na eksperymentowanie, czy bardziej stawiacie na sprawdzone od lat pozycje kulinarne?

Czy pozwalasz sobie na eksperymety kulinarne w święta?

SŁUCHAJ ZŁOTYCH PRZEBOJÓW!