Słuchacze Radia Złote Przeboje polecają: przepisy na zdrowe dania

Redakcja
11.09.2020 18:00
Przepisy na zdrowe dania

Przepisy na zdrowe dania (FomaA / easyfotostock / Eastnews)

Poprosiliśmy Was o podzielenie się swoimi ulubionymi przepisami! Poznajcie laureatów konkursu "Podejmij wyzwanie Radia Złote Przeboje".
Pizza na spodzie z cukinii: 3 średnie cukinie, 2 jajka, 150 g chudego sera (mozzarella light), przyprawy - czosnek, bazylia, oregano, sól himalajska i pieprz. Cukinię zestarzeć na tarce, posolić i odstawić na 15-20 min. żeby puściła wodę. Poźniej porządnie ją odcedzić, podstawą dobrego ciasta jest porządnie pozbyć się nadmiaru wody z cukinii. Mieszamy porządnie cukinię z jajkami, serem i przyprawami. Piekarnik nagrzewany na 220°, formujemy ciasto na spód pod pizzę, ja piekę w formie od tarty, ale może to być duża blacha. Pamietamy, by wyłożyć przed włożeniem do piekarnika papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut aż się zarumieni. Po tym czasie wyciągamy spód i dodajemy ulubione składniki. Po czym znów zapiekamy na ok. 10 min. Smacznego. Ola
Pieczony łosoś na spaghetti z cukinii. Składniki na dwie porcje: 2 kawałki fileta z łososia, 100 g (1/2 szklanki) brązowego ryżu, 1 cukinia, 1 łyżka oliwy extra vergine, 1 ząbek czosnku, 6 kawałków suszonych pomidorów. Marynata: 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka oliwy, po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej, 1 łyżka soku z limonki, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka startego imbiru, sól i pieprz. Składniki marynaty wymieszać. Łososia opłukać, osuszyć, wymieszać ze składnikami marynaty, odłożyć na ok. 1 godzinę do zamarynowania. Ugotować ryż. Łososia ułożyć na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do ok. 250 stopni C, przez ok. 5- 7 minut. Cukinię umyć, zrobić spaghetti specjalną obieraczką do julienne. Na patelni podgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć. Włożyć cukinię i mieszając delikatnie od czasu do czasu smażyć aż zmięknie, ale będzie jeszcze jędrna i sprężysta, przez ok. 3-4 minuty. Pod koniec dodać posiekane suszone pomidory, a na sam koniec doprawić solą i pieprzem. Na talerz nałożyć porcję ryżu, na to ulożyć spaghetti z cukinii, a na wierzchu upieczonego łososia. Luiza
Z natury jestem fanką zup. Teraz, gdy na horyzoncie pojawia się jesień, stawiam na zupy, które nie tylko dodadzą mi wartości odżywczych, ale także ogrzeją i ochronią przed przeziębieniem. Jedną z moich ulubionych jest zupa czosnkowa. Potrzebne nam będą: czosnek, cebula, dwa ziemniaczki, 2 l bulionu warzywnego, 2 łyżki masła, 40 g boczku wędzonego, przyprawy - sól, pieprz, majeranek, czerstwe pieczywo na grzanki, oliwa z oliwek oraz szczypta tartego parmezanu. Jest bardzo prosta w wykonaniu, ponieważ wystarczy do wrzącego bulionu dodać posiekaną w kosteczkę cebulę i czosnek, które wcześniej zostały podsmażone ma maśle. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Kolejnym krokiem będzie wytopienie boczku na patelni. Należy wrzucić go do bulionu. Całość doprawić, gotować, do momentu, w którym ziemniaki będą miękkie. Zmiksować zupę. Podawać z grzankami. Smacznego ;) Aneta

Zaja Baltic Home SpaZaja Baltic Home Spa Ziaja

SŁUCHAJ ZŁOTYCH PRZEBOJÓW!