Spisz się - jak na rolnika przystało! (VII edycja)

Kinga W.
12.10.2020 05:31
Spis

Spis (Kinga W.)

Weź udział w VII edycji konkursu i zdobądź nagrodę.

Do 30 listopada odbywa się Powszechny Spis Rolny. Wyniki wspomnianego spisu są jedynym rzetelnym źródłem, pozwalającym dokładnie scharakteryzować polskie rolnictwo, dlatego gorąco zachęcamy do udziału w Spisie! Spiszmy się – jak na rolników przystało! 

Właśnie siódma (ostatnia) szósta edycja konkursu poświęconego Małopolsce. Do wygrania fantastyczne nagrody: słuchawki bezprzewodowe, dyski przenośne i pendrivy. 

Jak zdobyć wspomniane nagrody? Wystarczy, że prześlecie maila na adres spis@konkurs.fm i odpowiecie na dwa pytania. Na odpowiedzi czekamy do 22 listopada. 

Pytanie I: Według danych Powszechnego Spisu Rolnego 2010 powierzchnia zasiewów którego rodzaju zbóż w województwie małopolskim była większa - pszenicy czy żyta?

Pytanie II: Które małopolskie produkty rolne kochacie najbardziej i dlaczego akurat te?

Nagrodzimy osoby, które udzieliły prawidłowej odpowiedzi na pytanie I oraz najbardziej kreatywnej odpowiedzi na pytanie II. 

 [REGULAMIN]

Sponsorem zabawy jest Urząd Statystyczny w Krakowie

A poniżej zwycięskie odpowiedzi poprzednich edycji konkursu (pisownia oryginalna). 

EDYCJA VI

I miejsce (Maria)

Podzielcie się z nami Waszym przepisem kulinarnym z wykorzystaniem małopolskiej kiełbasy.

Zapiekanka Pana Tadeusza

Dam wam, drodzy, tu przepis, radę dam niejedną

jak możecie przyrządzić zapiekankę przednią,

która jest łatwa, tania, i smaczna niezmiernie

słuchajże zatem, naśladuj ten przepis wiernie.

Zapiekankę taką mam robić w zwyczaju,

która się wywodzi stąd, z naszego kraju,

smakowita jest wielce, szybka i niedroga,

jak w domu filologa powiedzą: chędoga.

Szybko więc zaczynajmy. Weź kilo ziemniaków,

możesz po nie pojechać na pole, pod Kraków,

ale ze spiżarni je zabrać sposobniej,

ziemniaki pokrój w plastry, ale nie krój drobniej,

muszą mieć grubość słuszną, albo się przypalą.

Do tego weź kilka jajek, a każde te jajo

w osolonej wodzie ugotuj na twardo.

Ale mi tu ich nie zjedz, z solą czy musztardą,

lecz na potem je zostaw. Krój w piórka cebulę

a jajeczka w plasterki. A gdy przy tem czule

zapłaczesz nad cebuli piórami świeżemi

powąchaj kromkę chleba, z naszej polskiej ziemi.

I najważniejszy składnik, masz w rękawie asa!

A tym asem, waćpanno, jest pyszna KIEŁBASA!

Kiełbasa wyśmienita. Oczywiscie: polska,

to kiełbasa wyborna, nasza, małopolska.

Kiełbasa uwędzona, na kij nawinięta

uformowana w kształtne półkilowe pęta.

Tak przygotowywana jest produktem zdrowym,

delikatnie wędzona na drewnie bukowym.

A w smaku nuty pieprzu, oraz trochę soli,

cukru, tudzież składnika co nas zadowoli:

nuty czosnku leciutkie, niczym mgiełka z rana.

Ach, jak pięknie może być kiełbasa podana

na talerzu, w kompanii grzybków i ogórków,

sera, warzyw, sałaty oraz garnirunku.

My jednak tej kiełbasie damy rolę inną,

pokrojona w plastry przez kucharkę zwinną

do zapiekanki pójdzie. A tą w taki sposób

się szybko przyrządza (starczy na pięć osób):

Misę żaroodporną weź, natrzyj olejem -

olej zimnotłoczony, lecz wnet się zagrzeje -

po czem plastry ziemniaków ułóż równo na dnie

i na bokach naczynia je umieszczaj składnie,

by pierwszą warstwę sprawnie całą przysposobić.

Gdy gotowa, już mówię co masz potem robić:

Daj tam kiełbasy warstwę, pomieszaj z cebulką

i kolejne z ziemniaków ułóż na niej kółko,

by całość przykryć warstwą polskiego warzywa,

które tu w ziemi rośnie, więc się tak nazywa.

A na warstwie ziemniaków ułóż znowu jaja,

pamiętając by stały tam ziemniaki z kraja.

Na jajkach znowu kładziesz ziemniaczaną warstwę.

Niczym słynny szef kuchni, paraj się kucharstwem!

Gdy już warstwami temi napełnisz naczynie,

w piekarnik go wsadzasz. Czasu trochę minie,

zanim się potrawa dogłębnie upiecze.

Doglądaj regularnie, trzymaj nad tym pieczę!

Gdy wyjmiesz z piekarnika, zapach się unosi,

każdy swą porcję zjada, o dokładkę prosi!

II miejsce (Agnieszka)

Podzielcie się z nami Waszym przepisem kulinarnym z wykorzystaniem małopolskiej kiełbasy.

Moja ulubiona potrawa z wykorzystaniem małopolskiej kiełbasy to przepyszna zapiekanka ziemniaczana z małopolską kiełbasą, oscypkiem i porem. Oto przepis:

 Składniki:

 - pół kilograma tradycyjnej kiełbasy małopolskiej

 - 8 ziemniaków

 - 200 g oscypka

 - 1 por

 - 1 jajko

 - 1 cebula

 - 1 szklanka śmietanki 30%

 - 1 łyżeczka majeranku

- olej

 - ząbek czosnku

 - sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane kroimy w cienkie plasterki i przekładamy do naczynia do zapiekania. Kiełbasę także kroimy w plasterki, a pora w talarki. Następnie podsmażamy pora i cebulę na patelni z odrobiną oleju, aż się zarumienią. Dodajemy również kiełbasę i podsmażamy. W dużej misce mieszamy śmietankę 30% z jajkiem. Doprawiamy 1 łyżeczką majeranku, rozgniecionym czosnkiem oraz solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy całość i tak przygotowanym sosem polewamy ziemniaki. Kiełbasę, pora i cebulę układamy na ziemniakach. Górę posypujemy oscypkiem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45-50 min. 

Smacznego.

To wyjątkowe danie już po skosztowaniu maleńkiego kęsa w subtelny, a zarazem niezwykły sposób przenosi mnie w krainę fantazji, pełną finezyjnych doznań smakowych, stanowiących balsam dla duszy i zmysłów. To z pewnością zasługa wyśmienitej małopolskiej kiełbasy, która zabrała mnie w tą niesamowitą podróż po kulinarnym raju. Zapiekanka ziemniaczana z małopolską kiełbasą, oscypkiem i porem, znika ze stołu tak szybko, jak za sprawą halnego podmuchu.

III miejsce (Krystyna)

Podzielcie się z nami Waszym przepisem kulinarnym z wykorzystaniem małopolskiej kiełbasy.

Tutaj mam dylemat, ponieważ z tą kiełbasą aż się prosi żeby zrobić: bigos myśliwski lub zupę grochową z kiełbasą albo leczo ponieważ:

 bigos myśliwski -  to danie pachnące śliwkami, suszonymi grzybami i jałowcem.  Mówi się, że najlepiej smakuje następnego dnia po ugotowaniu, kiedy podaje się go ze świeżym pieczywem lub ziemniakami. Mimo wielu składników bigosu, smak nie byłby tak wyjątkowy, gdyby nie kawałki pysznej wędzonej kiełbasy, którą przed włożeniem do garnka, należy przysmażyć wraz z bogatym kawałkiem boczku.

 zupa grochowa -  z odrobiną dobrej kiełbasy to doskonałe danie dla smakoszy mięsa. Kiełbasa przenika w smak zupy i podnosi jej walory smakowe. Grochówka to bukiet aromatów skomponowany z kapusty, grochu wykwintnego mięsa/kiełbasy oraz przypraw.  Grochówka pozytywnie wpływa na układ trawienny, zaleca się przygotowywać ją w chłodne, ponure dni, kiedy organizm człowieka wręcz domaga się rozgrzewających posiłków.

leczo - to danie jednogarnkowe, pyszne i sycące. Najważniejszymi składnikami leczo są przede wszystkim papryka, pomidory i smalec. Śmiem jednak twierdzić, że leczo nie uda się bez aromatycznej i apetycznej kiełbasy. Dopiero leczo z wyśmienitą kiełbasą jest w stanie w nieprawdopodobny sposób zaspokoić podniebienie prawdziwego smakosza

Podam Państwu dziś jeden przepis, jednak jak uda mi się wygrać w tym konkursie, uroczyście obiecuję, iż prześlę niezwłocznie szczegółowe przepisy na pozostałe potrawy:-)

Składniki

ok. 1,5 kg kapusty kiszonej

2 kiełbasy małopolskie 

100 g boczku pokrojonego w kostkę

2 drobno posiekane cebule

2 łyżki oleju

150 ml czerwonego wina

ok. 100 g suszonych grzybów

ok. 100 g suszonych śliwkek

3 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

kilka ziaren jałowca

sól i pieprz / do smaku

Wykonanie: 

1. Przygotować składniki: kiełbasę pokroić w plastry, boczek w kostkę, cebulę drobno posiekać.

2. Kapustę przepłukać pod bieżącą wodą a następnie poszatkować. Włożyć do dużego garnka i zalać wrzątkiem, dodać śliwki, liście laurowe i ziele angielskie oraz owoce jałoowca. Dusić, aż zmięknie (ok. 50 minut).

3. Zalać suszone grzyby wrzątkiem w małym garnuszku. Odstawić. Po ostudzeniu odcedzić i pokroić w małe kawałki.

4. Cebulę i kiełbasę małopolską oraz boczek podsmażyć na złocisty kolor.

5. Gdy kapusta będzie już miękka, dodać grzyby, suszone śliwki, podsmażony boczek oraz cebulę z kiełbasą. Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez ok 25 minut. Nadmiar wody należy odlać.

6. Dodać czerwone wino i gotować jeszcze 15 minut. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Jeśli bigos jest zbyt suchy, podlać wodą po grzybach.

7. Bigos dusić na małym ogniu pod przykryciem ok 1 godzinę. Podczas gotowania należy pilnować, żeby nie przywarł i od czasu do czasu mieszać.

Zajadać ze smakiem i koniecznie wziąć dokładkę:-)

EDYCJA V

I miejsce (Natalia)

Z czym i dlaczego najbardziej lubicie jeść małopolski chleb?

Małopolski chlep najlepszy jest

Moja córka z miodem lubi go jeść

Ja najbardziej lubię dżem

I z tym właśnie ten chleb jem

Mój kochany mąz jedyny

Nie lubi na słodko tak jak my

Wiec ten chleb na słono wcina

Z pomidorem lub przydaje się też wędlina

II miejsce (Anna)

Z czym i dlaczego najbardziej lubicie jeść małopolski chleb?

O poranku zapach chleba,

roznosi się w domu...

Mama woła na śniadanie

i już ślinka leci....

Na talerzu kromki chleba

jeszcze cieplutkiego

przez mamusie pieczonego.

U nas w domu zwyczaj taki

,że na każde większe święto,

chleb pieczony u nas.

W małopolsce mieszkamy

i taki domowy chleb zjadamy.

Ciepły pachnący, miękki a zarazem chrupiący.

Zawsze jemy go z masłem....

Chociaż dodatków jest wiele...

Gdy sezon to z ogródka warzywa zbieramy...

i takie domowe zawsze mamy śniadanie.

Dodatki wybieramy sami, szczypiorek ,rzeżucha, ogórek, zielona cebulka, pomidorek...

Takie śniadania, podawała mi mama.

Dziś role obrócone , ja jestem mamą

śniadania szykuje i dalej tradycje podtrzymuje

I mam taką nadzieję,że córka przekaże ją dalej.

III miejsce (Natalia)

Z czym i dlaczego najbardziej lubicie jeść małopolski chleb?

Małopolski chleb kojarzy mi się z rodzinnym ciepłem, troską, miłością, dlatego to właśnie on zajmuje szczególne miejsce w moim domu. Małopolski chleb najbardziej lubię jeść ze zdrowymi, domowymi pastami do kanapek. Takie pasty nie tylko są szybkie i proste w przygotowaniu, ale także doskonale smakują i komponują się z tym wyjątkowym tradycyjnym pieczywem. Połączenie domowej pasty kanapkowej z małopolskim chlebem skradło nie tylko moje podniebienie, ale i serce. Moją ulubioną domową pastą kanapkową jest pasta z grillowanej cukinii.

Składniki: 2 cukinie, 4 ząbki czosnku, rukola, 200g sera feta, 2 limonki, pół szklanki orzechów ziemnych, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz.

Cukinie kroimy w plasterki. Patelnię grillową nagrzewamy, układamy cukinie i grillujemy z obu stron do momentu przypieczenia. Cukinie miksujemy wraz z pozostałymi składnikami za pomocą blendera na gładką masę. Dolewamy oliwę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pastę podajemy na chlebie.

Smacznego!

EDYCJA IV

I miejsce (Monika):

Jakie są Wasze sprawdzone sposoby na wykorzystanie małopolskich kiszonek?

Moja rodzina od lat stawia na pierogi z kiszoną kapustą i grzybami. Jest to przepis mojej ukochanej babci. Niestety nie ma jej już z nami, więc aktualnie ja przekazuję tę wiedzę moim córkom. Mam nadzieję, że w przyszłości zrobią podobnie i przekażą przepis swoim dzieciom. Pierogi tego typu kojarzą się głównie z Wigilią, ale uważam, że możemy robić je przez cały rok. Najlepiej smakują jednak jesienią i zimą. 

W przypadku pierogów przyrządzamy je dwutorowo - osobno ciasto i osobno farsz. 

Jeżeli chodzi o ciasto, potrzebujemy: 3 szklanki mąki, jajko, połowę szklanki ciepłej wody, łyżkę oleju, szczyptę soli.

Składniki na farsz: kapusta kiszona (500 g), grzyby suszone (50 g), olej, liść laurowy, cebula, papryka słodka, ziele angielskie, sól, pieprz.

W pierwszej kolejności mąkę mieszamy z jajkiem i olejem oraz dodajemy soli. W trakcie w wolnym tempie dolewamy ciepłej wody. Oczywiście cały czas wyrabiamy ciasto. W momencie gdy wyrobimy ciasto, warto włożyć je do foliowego woreczka i odstawić na ok. 25 min. 

Teraz skupmy się na farszu. Pamiętajmy o tym, że kapusta powinna być opłukana, odsączona. Oczywiście musimy ją też drobniej posiekać. Co do grzybów, warto je nasączyć na  noc w wodzie, a następnie ugotować. Ugotujmy je w tej wodzie, w której leżały przez noc. Kapustę wrzucamy do gara i dodajemy przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy). Gotujemy ją do momentu aż zmięknie. Do kapusty dodajemy uprzednio podsmażoną cebulę a następnie grzyby. Wszystko gotujemy. 

Oczywiście ciasto musimy potraktować wałkiem i formować kółka. Na ciasto nakładamy farsz, zlepiamy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy pierogi wypłyną to znak, że są gotowe. 

II miejsce (Piotr):

Jakie są Wasze sprawdzone sposoby na wykorzystanie małopolskich kiszonek?

Bardzo zdrowa i przepyszna Tarta z kiszoną kapustą i grzybami

Ciasto

300 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu

150 g masła, solonego, pokrojonego na kawałki

 ½ łyżeczki soli

 1 jajko

Nadzienie

 50 g grzybów, suszonych, borowików lub podgrzybków

 600 g wody, wrzącej

 500 g kapusty kiszonej, świeżej, z tartą marchewką

 25 g oliwy z oliwek

 2 liście laurowe, suszone

 2 ziarna ziela angielskiego

 ¾ łyżeczki kminku, mielonego

 1 łyżeczka soli

 15 g śliwek suszonych, bez pestek

 90 - 100 g cebuli, pokrojonej na kawałki

 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

Sposób przygotowania

Ciasto

 1.       Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, sól i jajko. Ciasto podzielić na dwie części (¾ i ¼), uformować dwie kule, każdą z nich zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.

 2.       Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.

 3.       Na oprószonym mąką blacie rozwałkować większą kulę ciasta i wyłożyć nim formę do tarty (Ø 24 cm). Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą, soczewicą) lub ustawić niedużą foremkę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło. Piec 20 min (200°C).

Nadzienie

 1.       Grzyby bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, włożyć do miseczki i zalać 300 g wrzącej wody, odstawić na 30 min. Powstały wywar zachować.

 2.       Do naczynia miksującego włożyć kapustę, rozdrobnić blenderem.

 3.       Dodać 15 g oliwy, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i 300 g wody, gotować 20min. Zawartość naczynia przełożyć do innego naczynia, po ostudzeniu wyjąć liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego, odstawić.

 4.       Do naczynia włożyć namoczone grzyby, rozdrobnić blenderem.

 5.       Dolać wywar z grzybów i sól, gotować 15 min. Grzyby przełożyć do innego naczynia, odstawić. Jeżeli cała woda nie odparuje podczas gotowania grzyby należy odcedzić

 6.       Do naczynia włożyć śliwki, rozdrobnić blenderem.

 7.       Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

 8.       Do naczynia włożyć cebulę, rozdrobnić blenderem.

 9.       Dodać 10 g oliwy, dusić pod przygrywka ok 5min

 10.    Dodać kapustę, grzyby, śliwki i pieprz, wymieszać

 11.    Nadzienie wyłożyć na powierzchnię tarty, wyrównać. Z pozostałej części ciasta uformować wałeczki, ułożyć na wierzchu tarty tak, aby powstała kratka.

 12.    Piec 30-35 min (180°C). Podawać na ciepło.

To jest przepis dedykowany dla urządzenia Thermomix ale przerobiłem go odpowiednio i bez problemu można go zrobić bez użycia urządzenia

Zapraszam do wykonania  i smacznego

III miejsce (Dominika):

Jakie są Wasze sprawdzone sposoby na wykorzystanie małopolskich kiszonek?

Receptury na kiszonki u mnie w domu są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Już moi dziadkowie wykorzystywali drogocenne właściwości kiszonek. Po dzień dzisiejszy kiszonki są przygotowywane w gospodarstwie moich rodziców. Zwłaszcza teraz w okresie jesienno - zimowym powinniśmy korzystać z dobrodziejstw natury. Dlatego aby wzmocnić odporność co roku wraz z rodzicami przygotowuje tradycyjna kiszoną kapustę. Wykorzystujemy odmianę kapusty - Kamienna Głowa. Przy pomocy szatkownicy tata szatkuje kapustę, która później ubijana jest w drewnianej beczce. Do kapusty dodajemy cebule, marchew, całe jabłko, sól i przyprawy. Tak przygotowana kapusta jest kiszona w odpowiednich warunkach. Oprócz tego przygotowujemy kiszonki z ogórków i buraków. Dzięki kiszonkom, które są źródłem witamin i wzmacniają odporność moja rodzina jest zdrowa cały rok.

Dbajmy o zdrowie i wykorzystujemy to co dała nam natura - kiszonki.

EDYCJA III

I miejsce (Monika):

Podzielcie się nami Waszym własnym, flagowym przepisem z małopolskimi jabłkami w tle.

 Mój przepis na pyszne śniadanie z jabłkiem w roli głównej to:

 JABŁKA PIECZONE POD OWSIANĄ KRUSZONKĄ Z CYNAMONEM

 4 duże jabłka

½ szklanki płatków owsianych

1 ½ łyżki oleju kokosowego

2 łyżki syropu daktylowego lub miodu

3 łyżki mleka migdałowego lub ulubionego

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli

garść posiekanych orzechów pekan

kilka całych orzechów pekan do udekorowania

Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni. Jabłka obrać, przekroić, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski. Wrzucić je na patelnię i dusić przez kilka minut.

W czasie gdy jabłka się prażą, należy wrzucić do miski wszystkie pozostałe składniki oprócz orzechów do dekoracji. Całość wymieszać na gładką masę.

Kruszonkę należy wyłożyć na podpieczone jabłka, posypać resztą orzechów i wstawić w naczyniu do zapiekania do piekarnika. Zapiekać przez 15 minut.

Podawać z jogurtem greckim lub każdym ulubionym, polane wybranym syropem czy miodem lub z dodatkiem malin, borówek czy innych owoców.

SMACZNEGO!

II miejsce (Beata):

Podzielcie się nami Waszym własnym, flagowym przepisem z małopolskimi jabłkami w tle.

Jabłka to tak wyjątkowe owoce, że praktycznie dają nieograniczone możliwości. Smakują zarówno w wersji na słodko, jak i na słono, a nawet jako kiszone ??Mnogość odmian powoduje, że w zależności od potrzeb może je mocniej lub bardziej rozpiec, wybrać odmiany kwaskowate, lub słodsze, bardziej soczyste lub mniej. Jabłka w kuchni to naprawdę składnik niezastąpiony.

Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na strudel. Już od XVIII wieku to wspaniałe, pachnące, aromatyczne ciasto gości na naszych stołach w Krakowie i okolicach.

 Zachęcam do wypróbowania, bo to naprawdę proste i pyszne ciasto na każdą okazję. Wspaniałe zarówno na podwieczorek z aromatyczną herbatą, jak również jako wykwintny deser na ciepło z lodami, po uroczystej kolacji

CIASTO:

300 gram mąki przesiać z łyżeczką proszku do pieczenia.

Dodać 80 gram cukru, opakowanie cukru wanilinowego, szczyptę soli, startą skórkę z wyparzonej cytryny. Wymieszać.

 Dodać pokrojoną w drobne kawałki kostkę prawdziwego masła (200 gr).

 Posiekać nożem, lub wyrobić palcami na kruszonkę

 Dodać jajko i wyrobić rękami ciasto

 Po wyrobieniu włożyć do lodówki

 FARSZ:

 Pół szklanki rodzynek zalać wrzątkiem na kilka minut, odcedzić na sitku

 Około 1 kg, 1,5 kg jabłek pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki

 Pokrojone jabłka wymieszać  z cukrem (ok. 60 gr, ale to zależy od słodkości jabłek), łyżką cynamonu i rodzynkami

PRZYGOTOWANIE:

Wyciągnąć ciasto z lodówki i rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąt

Rozłożyć na środku nadzienie i zawinąć ciasto, zaklejając końce

Posmarować całość roztrzepanym jajkiem

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35-40 minut

Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Smacznego jabłkowego ??

III miejsce (Lech)

Podzielcie się nami Waszym własnym, flagowym przepisem z małopolskimi jabłkami w tle.

Jabłka z wątróbką i cebulką - pyszne i nietypowe danie.

Proste, szybkie w przygotowaniu, wytrawne i słodkie równocześnie,

bardzo zdrowe - jabłka są pro-zdrowymi owocami, jest nawet powiedzenie

„an apple a day keeps the doctor away” -

„jedz codziennie jedno jabłko i lekarza widuj rzadko”.

Jabłka zawierają witaminy C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, A i Retinol,

E i tokoferol, K, β-Karoten, likopen i minerały, dużo błonnika, kwercetynę i pektynę.

Cebula ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne,

a wątróbka ma 20 razy więcej żelaza niż w pierś z kurczaka,

19 gramów białka na 100g, dużo witamin z grupy B, oraz witamin A i C,

cynku, kwasu foliowego, niacyny oraz kwasu pantotenowego.

Zawiera bardzo mało tłuszczu i węglowodanów.

Składniki:

4 małopolskie jabłka

400 g wątróbki drobiowej

1 mała cebula żółta

1 mała cebula czerwona

1/2 łyżeczki majeranku

olej do smażenia

sól

świeżo zmielony pieprz

2 łyżki mąki

Dla bardziej wymagających - mleczna marynata:

5 liści laurowych

5 ziaren ziela angielskiego

1 łyżeczka kminku

200 ml mleka

Jeżeli wybierasz wersję dla bardziej wymagających,

przygotuj mleczną marynatę z mleka, liści laurowych,

ziela angielskiego i kminku. Wątróbkę oczyść, wypłucz,

wrzuć do mleka. Odstaw na 5 godzin (albo na noc) do lodówki,

chyba, że ci się spieszy, to 3 godziny wystarczą.

Ten krok z mlekiem można pominąć i od razu przejść dalej:

Pokrój jabłka w ósemki (połówki ćwiartek), oczyść z nasion.

Nie obieraj.

Obie cebule pokrój w krążki i podsmaż na oleju na patelni.

Gdy się zaczną rumienić, dodaj jabłka i smaż kilka minut.

W międzyczasie wątróbkę delikatnie oprósz mąką.

Zdejmij jabłka i cebulę z patelni na talerz,

wrzuć na patelnię wątróbkę (uwaga: olej może pryskać!)

posyp majerankiem.

Mieszaj, by się równo usmażyło,

potem na patelnię wrzuć jabłka i cebulę

i ponownie wszystko przemieszaj.

Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Smacznego!

EDYCJA II

I miejsce (Małgorzata):

Co najlepiej oddaje ducha Małopolski?

Każdy kęs oscypka zabiera mnie w świat,

w którym napawam się pięknem naszych polskich Tatr.

Przypomina mi się odpoczynek przy oscypku na Morskim Oku.

Mogłabym całkiem zanurzyć się w tym niezwykłym widoku,

gdzie szczyty górskie w krystalicznej toni się przeglądają,

a prawdziwi górale swój podziw dla natury w pieśniach wyrażają.

Echo ich śpiewu dogania mnie na szlaku,

każe się zatrzymać choć na chwilę

i oczy ku wspaniałym tatrzańskim szczytom zwrócić...

Jak dobrze, że przywieziony stamtąd oscypek pozwala mi tam wrócić.

Oscypek to nie symbol, to wehikuł czasu i przestrzeni

Gdy go spróbujesz, on ten moment w podróż po Podhalu zmieni

Twoim oczom ukażą się szemrzące potoki, górskie strumienie

Tatrzańskie widoki nigdy nie odejdą w zapomnienie

Małopolska to niezwykła i pełna urzekających szlaków kraina

Od kęsa oscypka fascynująca podróż się zaczyna…    

II miejsce (Filip):

Co najlepiej oddaje ducha Małopolski?

Ducha Małopolski oddaje lepiej oscypek bo jest powszechnie dostępny. Jest popularny, pożądany przez turystów, łatwy w przechowaniu i trwały. Ma swój zarejestrowany znak towarowy. Prawdziwy oscypek to twardy, solony, wędzony i rzeźbiony na kształt owczy ser.

Osobiście natomiast uważam że bryndza jest smaczniejsza, ma wyraźniejszy smak i można jej użyć do wielu potraw. Nadaje charakter potrawie i można ją dodać do pirogów ruskich są wtedy mega smaczne. Nie jest natomiast tak popularna w Małopolsce jak oscypek.

III miejsce (Gabriela):

Co najlepiej oddaje ducha Małopolski?

Duchem Małopolski jest oscypek, który swoim smakiem reprezentuje smaki Podhala. Bez oscypka nie ma gór, tak jak bez wody nie ma życia. Jego charakterystyczny i ostry smak bardzo dobrze wpisuje się w naturę Górali.

EDYCJA I

I miejsce (Dawid): 

Dlaczego warto odwiedzić małopolską wieś?

"Wsi spokojna, wsi wesoła" pisał niegdyś Jan Kochanowski. Do dziś słowa te ani odrobinę nie straciły na aktualności i wciąż kryje się w nich wiele prawdy! Świat się zmienia, ewoluuje, ciągle idzie naprzód... polska (i małopolska) wieś również, ale wciąż jest to oaza ciszy, spokoju i bliskiego kontaktu z naturą.

Tutaj tak jak przed wiekami rytm dnia wyznacza wschód i zachód słońca, a otaczający nas krajobraz, czy wykonywane przez rolników prace zmieniają się wraz z porami roku. Nikt tutaj nigdzie nie biegnie, nie śpieszy się, nie stoi w korku i nie trąbi na innych. Tutaj dźwięk klaksonu i budzika zastępuje pianie koguta i szczekanie psa, który dostrzegł w oddali kogoś nieznajomego.

Na wsi fastfoody zastępuje mała kanapka zapakowana przez gospodynię mężowi do pracy na roli, czy podarowana zmęczonemu zgiełkiem turyście który choć przez kilka chwil ma szansę odpocząć otoczony błogimi krajobrazami, świeżym powietrzem i miłymi ludźmi. Turyście, który może na te kilka dni codziennie wychodzić na spacer do prawdziwego lasu, zdobywać wzniesienia i słuchać pięknego śpiewu ptaków, innych niż wszędobylskie gołębie.

Cudowne, regionalne produkty to coś wspaniałego. Takich rarytasów nie da się kupić w markecie. Ten zapach i smak na długo pozostają w pamięci. Naturalne produkty, bez chemii i konserwantów rozpieszczają podniebienia i dostarczają siły i energii na kolejne, cudowne chwile obcowania z matką naturą.

W szkole i na katechezie uczą nas, że Bóg stworzył człowieka na swoje podobieństwo... to w takim razie raj musiał powstać na podobieństwo polskiej wsi... bo gdzie człowiekowi może być lepiej? :)

II miejsce (Łukasz):

Dlaczego warto odwiedzić małopolską wieś?

Małopolska wieś stoi otworem przed każdym podróżnikiem.

To chyba najbardziej różnorodne województwo pod względem krajobrazów i możliwości spędzania wolnego czasu. Znajdziemy w nim pasma górskie, winnice, skalne miasteczka, rwące potoki, szlaki architektury drewnianej, kopalnie, szlaki rowerowo-piesze, jeziora, a nawet pustynie. Osobiście jestem osobą, która odpoczywa aktywnie dlatego też zawsze planując wakacje szukam tego typu atrakcji. To właśnie małopolskie wsie, w których można odpocząć od miejskiego zgiełku sprawiają że człowiek odpoczywa w pełni.

III miejsce (Kamil):

Dlaczego warto odwiedzić małopolską wieś?

Poniewaz to piekne zakątki

przyrody jeszcze nie zapomnianej pełno pięknych łąk i zagajników z

pełna fauna i flora . Pola uprawne które nie są odłogiem spustoszone

tylko uprawiane przez małopolskich rolników to dzięki nim nadal mozemy

sie cieszyc świeża i dobra żywność bez chemii. Każdy znajdzie miejsce

dostosowane do swoich potrzeb pełne ciszy spokoju świeżego powietrza

SŁUCHAJ ZŁOTYCH PRZEBOJÓW!