Pij na zdrowie!

"Mamy kota na punkcie mleka" - dołączcie do zespołu Kota Mieczysława i weźcie udział w projekcie przeznaczonym dla uczniów klas 1-3 szkół podstawowych.

Pokażcie dzieciom, jak zdrowo i smacznie jeść. Przekonajcie, że właściwe nawyki żywieniowe są ich inwestycją w zdrowe i szczęśliwe życie.

Przyszłość naszych dzieci, ich zdrowie i kondycja fizyczna kształtowane są od pierwszego dnia życia. Zasada „jesteś tym co jesz” w dzisiejszych czasach nabiera wyjątkowego znaczenia. Dzieci codziennie mają łatwy i nielimitowany dostęp do przetworzonych i niezdrowych produktów. Możliwość sięgnięcia w każdej chwili po gotowe, nie zawsze jednak wartościowe jedzenie, utrwala niewłaściwe nawyki żywieniowe, a zła jakość takich szybkich dań zaburza prawidłowe funkcjonowanie  organizmu.

Właściwa dieta - regularne, dobrze zbilansowane i różnorodne posiłki powinny być wprowadzane od momentu, kiedy dzieci próbują pierwszych potraw. Odpowiednie produkty, które dzieci spożywają codziennie, nie tylko wpływają na ich prawidłowy rozwój i funkcjonowanie organizmu, ale wzmacniają także odporność i wspierają w codziennym wysiłku. To od nas dorosłych zależy co nasze dzieci będą jadły i jak to wpłynie na ich obecne i późniejsze zdrowie, jakie nawyki żywieniowe im przekażemy.

Wybieraj nabiał!

Obecnie panuje moda na zdrowe odżywianie, chętnie interesujemy się nowościami dotyczącymi zdrowego stylu życia, zwracamy uwagę na to, co jemy i dbamy o sprawność fizyczną. Jesteśmy świadomymi konsumentami, którzy zwracają uwagę na jakość pożywienia. Mamy nieograniczony dostęp do wiedzy i najnowszych badań i chętnie z tego korzystamy wybierając jedzenie, które nie tylko odżywia nasz organizm, ale również wzmacnia go i buduje barierę ochronną. 

Jednym z podstawowych produktów, który powinien być spożywany codziennie jest nabiał. Naukowcy już wielokrotnie udowodnili, że spożywanie nabiału wpływa na utrzymanie prawidłowej masy ciała, zmniejsza ryzyko osteoporozy, udaru mózgu, nowotworów oraz wspomaga utrzymanie właściwego ciśnienia krwi. Przetwory mleczne są źródłem białka, wapnia, witamin i minerałów. Witamina A wzmacnia wzrok, regeneruje naskórek, wspomaga gojenie ran, działa przeciwnowotworowo.  Witaminy z grupy B wzmacniają układ sercowo- naczyniowy i układ odpornościowy, obniżają cholesterol, wspomagają pamięć, poprawiają samopoczucie. Magnez obniża ciśnienie krwi, koi nerwy, poprawia pamięć i koordynację, obniża ryzyko zawału.

Zadbaj o naturalną odporność

Nabiał nie tylko zawiera dużo wartościowych witamin i minerałów, pomaga ponadto budować naszą naturalną odporność. Produkty mleczne w postaci fermentowanej jak maślanka, kefir czy jogurt posiadają bakterie priobiotyczne, które wzmacniają układ odpornościowy chronią przed infekcjami i wpływają na prawidłową pracę jelit. Probiotyki są odpowiedzialne również za produkcję witamin z grupy B, a także obniżają zły cholesterol, wpływają na przyswajanie cynku, żelaza i wapnia. Probiotyki neutralizują objawy nietolerancji laktozy, więc są bezpiecznie także dla dzieci uczulonych na mleko.

Czym skorupka za młodu…

Spożywanie nabiału jest też bardzo ważne u dzieci. Wapń zawarty w mleku buduje układ kostny dziecka, potrzebny jest do prawidłowej pracy serca i krzepliwości krwi, dba o sprawność mięśni, reguluje układ nerwowy. Białko natomiast dostarcza aminokwasów niezbędnych do prawidłowego wzrostu i kształtowania się narządów.

Zdrowa i zbilansowana dieta to inwestycja w zdrowie. Jeżeli nie dostarczymy naszym dzieciom odpowiedniej dawki nabiału to musimy się liczyć z konsekwencjami. W skutek deficytu witamin i składników mineralnych, których najlepszym źródłem są produkty mleczne, może zostać zachwiany rozwój fizyczny i intelektualny dzieci. Niedobór wapnia oraz witaminy D w młodym organizmie prowadzi do wystąpienia krzywicy, a w dorosłym życiu do osteoporozy. Źle zbilansowana dieta, pozbawiona odpowiednich dawek nabiału i wapnia niekorzystnie wpływa na sprawność fizyczną naszych dzieci, a niedobory witamin z grupy B oraz magnezu skutkują obniżoną koncentracją, a tym samym pogorszeniem się przyswajania wiedzy i osiągania pozytywnych wyników w nauce.

Zadbajmy więc, aby w codziennej dzieci naszych dzieci nie zabrakło produktów mlecznych – bo czym skorupka za młodu nasiąknie... Pokażmy im jak ważne jest zdrowe odżywianie, przekonajmy ich do produktów mlecznych.

„Mamy kota na punkcie mleka”

Propagowaniu spożywania nabiału jako podstawy zbilansowanej diety poświęcona jest kolejna edycja ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Mamy kota na punkcie mleka”, realizowanego przez Polską Izbę Mleka oraz Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Projekt ten ma na celu kreowanie prawidłowych nawyków żywieniowych wśród dzieci klas 1-3 szkół podstawowych. Jego inicjatorzy chcą wspólnie przekonać rodziców i ich dzieci, że warto pić mleko i spożywać przetwory mleczne.

Do udziału w projekcie zostali zaproszeni nauczyciele szkół podstawowych, rodzice i przede wszystkim dzieci. Podstawowa idea przyświecająca organizatorom jest taka, żeby dzieci uczyć przez zabawę, jakie zalety ma dla nich zdrowa dieta i dlaczego warto spożywać produkty mleczne. Dlatego dla dzieci przygotowano szereg konkursów z atrakcyjnymi nagrodami.

Do udziału w projekcie mogą zgłaszać się także całe szkoły. Zainteresowane placówki otrzymają od organizatorów szeroki wybór bezpłatnych materiałów edukacyjnych i gadżetów. Ponadto, w szkołach które zgłoszą swój udział w projekcie czeka wyjątkowa gratka - spotkanie z mlecznym bohaterem programu, Kotem Mleczysławem. Działania w ramach tej edycji programu „Mamy kota na punkcie mleka” potrwają do końca 2018 roku.

Więcej informacji znajdziecie na Facebookowym profilu Mamy kota na punkcie mleka!

Projekt „Mamy kota na punkcie mleka”  został sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

SŁUCHAJ ZŁOTYCH PRZEBOJÓW!