Zdrowo i Stylowo: Oliwa z oliwek
Dlaczego już w pierwszym akapicie powołujemy się na słowa Hiszpanów? Powód jest bardzo prosty - w ich kuchni nie obejdzie się bez oliwy z oliwek! To tu na oliwie się smaży, polewa się nią sałatki, dodaje się do zup (gazpacho), spaghetti, kanapek. Stosowana jest również jako przyprawa do mięs i dodatek nadający konsystencji sosom np. Ailloli. Hiszpanie dodają ją nawet do pieczenia słodyczy i ciast.
Oliwa w 24% składu to nasycone tłuszcze oraz kwasy omega-6 i omega-3. Jednak dominującym kwasem tłuszczowym, który stanowi aż 73%, jest jednonienasycony kwas oleinowy (omega-9). Jak działa? Zmniejsza stany zapalne i nie dopuszcza do powstawania komórek rakowych.
Co jeszcze kryje w sobie to "płynne złoto"? Na co warto zwrócić uwagę przy używaniu oliwy z oliwek? Które powinniśmy spożywać na zimno, a na których możemy smażyć w wyższych temperaturach? Dlaczego warto zainteresować się hiszpańską oliwą?
Posłuchajcie cyklu Zdrowo i Stylowo w Radiu Złote Przeboje. Codziennie o 11:15.
Przegapiliście odcinek? Nic straconego! Wszystkie podcasty dostępne są tutaj: