Kucharze Radia Złote Przeboje [PRZEPISY SŁUCHACZY]

Sprawdźcie, które przepisy na potrawy Wielkanocne wygrywają w naszym konkursie!

Na naszej antenie trwała zabawa, w której mogliście wygrać vouchery o wartości 200 złotych na zakupy w Aldi w Sopocie. Poprosiliśmy Was, żebyście wybrali 5 składników z aktualnej gazetki Aldi i przesłali przepis na potrawę Wielkanocną, którą najchętniej byście z nich ugotowali.

MAGDA:
Serniczek z charakterem - oprócz masła, cukru, sera białego, jaj od szczęśliwych niosek (piany trzeba ubić ;-)), kaszy manny, koniecznie pomarańcze. Składniki ucieramy ze sobą w kolejności podanej wyżej. Na końcu ostrożnie dodajemy pianę z białek. Na szczęśliwy finał: pomarańcze z promocji w ALDI :-) - skórkę ścieramy, a sok wyciskamy. I te składniki dodajemy, na sam koniec, wraz ze szczyptą dobrego humoru. Serniczek polecam nie tylko od święta. Polecam każdego dnia, gdy chcemy rozjaśnić nieco szarość codzienności :-)
ANGELIKA:
Produkt z gazetki: pieczarki mini i pierś z kurczaka. Kolorowe placki. Przepis: pierś z kurczaka 450 g, cebula 30 g, mozzarella 120 g, kukurydza z puszki 60 g, 3 jajka, sól, pieprz, curry. Pierś, cebulę, mozzarellę pokroić w drobną kostkę, dodać resztę składników i wymieszać. Na blachę wyłożyć i formować placki i do piekarnika na 20 minut w 200 stopni.
MACIEJ:
Z gazetki wybralem kiełbasę białą parzoną, a zrobimy ją faszerowaną. A więc zaczniemy od farszu: potrzebujemy cebulę i pieczarki, które kroimy, następnie na tarce ścieramy żółty ser, dodajemy jajko, sól, pieprz, łyżkę jogurtu naturalnego i mieszamy. Nasze białe kiełbasy nacinamy wzdłuż, nakładamy farsz i do piekarnika na pół godziny. Aby jeszcze lepiej smakowało na duży talerz kroimy zdrowe pomidory i na nie kładziemy nasze kiełbaski. Wychodzi pycha przepis - sprawdzony.
MAŁGORZATA:
Sałatka szybka i zdrowa. Składniki: Ryż jaśminowy, pomidor, ogórek, pietruszka, oliwa, sól, pieprz, bazylia, oregano. Sposób przygotowania: ryż ugotowany al dente, warzywa kroimy. Mieszamy ryż z warzywami, oliwą i przyprawiamy do smaku. Produkty z gazetki: ogórek, ryż jaśminowy.
SYLWIA:
"Poparzona" baba potrzebuje dużo jaj. Najpierw 200 g mleka gotuję, 200 g mąki wsypuję, 150g masła dorzucam. Później dodaję 4 ubite białka, 8 żółtek , 150 g cukru, 60 g drożdży, 250 g mąki, ulubiony olejek, skórkę pomarańczy. To wszystko robot miesza, "parzy" w ciepłym mleku składniki. W piekarniku ciasto szaleje, zawsze tak wyrasta, że każdy gość się dziwi, bo nie widział tak wyrośniętego ciasta!!!
PIOTR:
Wybrałem kaczuszkę, którą faszeruję jabłkami i śliwkami suszonymi. Z wierzchu polewam majerankiem, solą i pieprzem. Potem do piekarnika na 180 st. i piekę na 1kg kaczki/godzinę. Co jakiś czas z sosu, który wypłynie, smaruję kaczkę aby za bardzo nie wyschła. Polecam te pyszności zwłaszcza na Wielkanoc. Smacznego.
DANUTA:
Kocie łakotki. Kiwi, jabłko, winogrono kroimy w kostkę, jak kto woli posypujemy orzechami nerkowca, polewamy syropem klonowym lub miodem. Palce lizać.
GRZEGORZ:
Zdecydowanie w naszym domu rządzi żurek! A ponieważ żona nastawiła już wczoraj zakwas i wyszło 10 litrów, to teraz będziemy jeść żurek aż do prima aprilis albo dłużej :-) ...jest pyszny! W dodatku nic tak nie gasi pragnienia o świcie w Wielkanocny Poniedziałek, jak talerz gęstego, ostrego żurku z kawałkiem białej kiełbasy, którą zakupię z gazetki sklepu AlDI, do tego świeże jajo, żeberka wędzone, cebula, czosnek, pieprz i majeranek oraz Vegeta. Żurek jest królową zup, a królem mojej Wielkanocy. Ps. przepis mam od babci i trzeba go przyrządzać z uśmiechem na ustach.. inaczej nie wyjdzie!
MONIKA:
„Uszy zająca” muszą być! Zdradzę Wam więc sekret na ciasto: 250ml mleka, 20 g cukru, 500 g mąki (kupię w Aldi Basię extra wypiek - najlepsza), 1 proszek do pieczenia, 1 żółtko, 70 g oleju, ciut soli, 20 g drożdży. Nadzienie: budyń, 5 łyżek cukru, 300 ml mleka. Do dzieła: drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku, a następnie zagniatamy z resztą. Wykrajamy z ciasta trójkąty, formujemy uszy, zwijamy z nadzieniem. Tata zawsze mówił, że im bardziej uszy wyrosną, tym bogatszy będzie zając. Życząc pięknych, ciepłych i zdrowych Świąt, pozdrawiam, Monika.
DAMIAN:
Czerwony barszcz króluje na moim stole z jajeczkiem i żeberkiem. Taka kompozycja to"niebo w gębie" - zasługuje na koronę.Z anim jednak zabiorę się do pracy, muszę przywieźć mamę i teściową - jedna lata na miotle, a druga miesza w kotle :-) to mega wsparcie. Zapach barszczu unosi się po domu, a w brzuchu burczy już od początku gotowania! Potrzebne mi są buraki, kości wędzone oraz żeberka, do tego marchewka, seler, pietruszka, cebulka z gazetki Aldi i 2 ząbki czosnku. Warzywa oraz mięso muszę dokładnie opłukać, przyprawić i razem gotować, a następnie przyprawić czosnkiem. Kiedy barszcz nabierze mocnego koloru, to przecedzam go przez gęste sito i podaję go z uszkami. Wesołych Świąt!
DOROTA:
Złotym Przebojem na stole wielkanocnym w mojej rodzinie jest „Szpajrza cytrynowa” - prosta, tania uczta dla podniebienia, przyjemny widok dla oczu. Wystarczy ubić 5 jajek (jajko 0,26 zł) z cukrem, dodać galaretkę cytrynową (75g Albina 0,69 zł) rozpuszczoną w szklance wody i sok z cytryny (cytryna 4,79 zł kg). Wymieszane produkty maszerują do lodówki. Stawiając na stole dekoruję Szpajrzę kwiatami bratka (mix wiosenny 7,99 zł). Aldi - niedrogi deser ze świątecznym jajem.
embed

SŁUCHAJ ZŁOTYCH PRZEBOJÓW!