Czas grypy i przeziębienia nam niestraszny!

Jesień to okres w którym łatwo złapać przeziębienie, albo grypę. W związku z tym warto pomyśleć o wsparciu nie tylko swojej odporności.

Dlaczego nasz system immunologiczny jest osłabiony zwłaszcza w tym okresie? Wpływa na to kilka czynników m.in. brak słońca za oknem, mała aktywności fizycznej na świeżym powietrzu, a przede wszystkim stres i nieprawidłowe odżywianie. Często działamy w pospiechu i zapominamy o śniadaniu jak też o regularności pozostałych posiłków. Tymczasem organizm przemęczony, pozbawiony odpowiednich składników pokarmowych oraz ruchu zaczyna się buntować i jest bardziej podatny na wirusy i bakterie.

Co zrobić, by zmniejszyć ryzyko zachorowania? Wystarczy zacząć od najprostszych rzeczy tzn. pamiętać o aktywności fizycznej oraz zbilansowanej diecie. Jadłospis powinien zawierać mleko i produkty mleczne, które bogate są w witaminy A, D, E, K oraz z grupy B i minerały jak np. wapń, magnez, potas, cynk. Co więcej nabiał posiada w swoim składzie białka, które zwiększają odporność organizmu. Wśród nich jest laktoferyna nazywane super białkiem wykazująca właściwości przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwwirusowe. Produkty mleczne posiadają szeroki asortyment obejmujący: jogurt, maślankę, kefir, mleko zsiadłe, sery żółte, białe itd., z których możemy przygotować szereg posiłków. Produkty nabiałowe znakomicie się sprawdzają na śniadanie, a dodatkowo to skarbnica minerałów i witamin.

KEFIR

Kefir posiada bogate właściwości odżywcze i lecznicze. Bierze udział w rozkładzie laktozy – cukru mlecznego do cukrów prostych i kwasu mlekowego. W jego niepowtarzalnym składzie znajdziemy łatwo przyswajalny wapń, białko, witaminy z grupy B (B2, B12) oraz biotynę, które pozytywnie wpływają na stan naszego zdrowia.

JOGURT

Pozwala zachować prawidłową równowagę mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym, złagodzić problemy żołądkowo-jelitowe i wzmocnić układ immunologiczny. Spożywanie jogurtu polecane jest osobom chorującym na nietolerancję pokarmową, którzy pozbawieni są enzymu – laktazy rozkładającego cukier mleczny - laktozę. Bakterie jogurtowe użyte w produkcji wytwarzają brakujący enzym. 

ZSIADŁE MLEKO

Napój ten składa się z wielu bezcennych witamin takich jak witamina B12, która odgrywa ważną rolę w wytwarzaniu czerwonych krwinek oraz  witamina A odpowiadająca za zdrowy wygląd skóry.

MAŚLANKA

Należy do produktów lekkostrawnych i niskokalorycznych. Stanowi znakomite źródło wapnia potrzebnego dla kości i zębów jak również lecytyny wspomagającej pamięć i koncentracje. Co więcej  dobroczynnie wpływa na trawienie.

Jeżeli Twoje dziecko jest w wieku 6-9 lat zachęcamy, aby jego klasa dołączyła do bezpłatnego programu edukacyjnego „Mamy kota na punkcie mleka". Celem kampanii jest kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych już od najmłodszych lat. W ramach kampanii organizowanych jest szereg konkursów, w których do wygrania są atrakcyjne nagrody, zarówno dla dzieci, jak i nauczycieli. Ponadto udział w programie zapewnia szeroki wybór materiałów edukacyjnych i gadżetów. Szczególnym wydarzeniem są spotkania z mlecznym bohaterem – Kotem Mleczysławem – jak również wiele innych atrakcji.

Kampania „Mamy kota na punkcie mleka" sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka i realizowana przez Polską Izbę Mleka i Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka, pomimo wakacji zostaje z Wami i w dalszym ciągu prowadzi rekrutację szkół do programu. Wszyscy uczniowie w wieku 6-9 lat mają możliwość otrzymać bezpłatnie atrakcyjne materiały edukacyjne oraz wziąć udział w konkursach, w których jedną z głównych nagród jest spotkanie z kotem Mleczysławem i wiele innych atrakcji. Wejdź na stronę dedykowaną kampanii www.kochammleko.pl, na której znajdują się wszystkie informacje o tym, w jaki sposób przyłączyć się do projektu. Zapraszamy także na facebookowy fanpage Mamy kota na punkcie mleka.

SŁUCHAJ ZŁOTYCH PRZEBOJÓW!