Przepisy na dania z makaronem według Słuchaczy Radia Złote Przeboje [GALERIA]

Zobaczcie, jakimi zdjęciami podzielili się z nami finaliści konkursu "Makaron na dziś w Radiu Złote Przeboje"!

Zadaniem w zabawie "Makaron na dziś w Radiu Złote Przeboje" jest przesłanie nam przepisu i zdjęcia na popisowe danie z makaronem w roli głównej. Sprawdźcie, kto znalazł się w finale naszego kulinarnego konkursu!

1. Agnieszka

Uwielbiam makarony zarówno jako dania główne (spaghetti, lasagne) jak i dodatek do sałatek czy w zupie. Ostatnio pokusiłam się o pikantna zupę tajska z makaronem i świeżymi pomidorami.

Danie AgnieszkiDanie Agnieszki Słuchaczka Agnieszka

2. Magdalena

To spaghetti z pesto z szpinaku, bazylii, pistacji i parmezanu. Do tego owoce morza i zrobiony przez Magdę makaron nie tuczy:)

Danie MagdalenyDanie Magdaleny Słuchaczka Magdalena

3. Tomasz

Amore makarone z pomidore:) Klasyczny spaghetti bolognese to moje ulubione danie z makaronem w roli głównej. Gęsty przecier pomidorowy, mielone mięso, cebula, marchewka, starty ser żółty i makaron ugotowany al dente to wszystkie składniki pysznego dania, które zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Nieodłącznym składnikiem tego dania jest szczypta miłości, radości i muzyka z Radia Złote Przeboje. Dzięki tym wszystkim elementom spaghetti bolognese jest przebojem numer jeden w naszym domu.

Danie TomaszaDanie Tomasza Słuchacz Tomasz

4. Ela

Rozgrzewam 3 łyżki oliwy i delikatnie podsmażam w niej czosnek. Dodaję liście szpinaku i mieszam aż zmiękną. Wyłączam ogień, dodaję fetę i orzechy i całość mieszam przyprawiając do smaku pieprzem. I podaję oczywiście z makaronem. Proste, szybkie i pyszne!

Danie EliDanie Eli Słuchaczka Ela

5. Katarzyna

Czy jak dania z makaronem to tylko rosół, spaghetti, łazanki ? Ja polecam lepszą wersję spaghetti i makaron w nieco innej formie niż świderki, nitki. Lasagne to uwielbiana przez moje dzieci zapiekanka makaronowa. Składniki na sos mięsny: 700 g łopatki wieprzowej, 2 średnie cebule, 6 większych ząbków czosnku, 250 g pieczarek, szklanka przecieru pomidorowego, 200g koncentratu pomidorowego zioła i przyprawy: po płaskiej łyżce majeranku i ziół prowansalskich, po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu, słodkiej papryki i oleju roślinnego do smażenia. Składniki na biały sos: pół szklanki słodkiej śmietanki 30 %, 1/3 szklanki mleka, płaska łyżeczka słodkiej papryki. Pozostałe składniki na lazanię: 12-15 płatów makaronu suchego do lazanii, 250 g sera mozzarella, 250 g sera żółtego. Mięso zmielić i wymieszać z przyprawami i ziołami. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przepuścić przez praskę, a pieczarki pokroić na mniejsze kawałki. To wszystko razem podsmażyć aż mięso zblednie. Następnie dodać przecier pomidorowy i koncentrat i wszystko poddusić ok. 3 minuty. Ser mozzarella i żółty zetrzeć na grubych oczkach. Jeśli chodzi o makaronowe płaty ja ok. minuty moczę we wrzątku, by delikatnie zmiękł. Składniki do białego sosu wymieszać w szklance. Wszystko gotowe do przekładania. W formie wysmarowanej tłuszczem układam kolejno makaron, sos mięsny, starty ser, sos biały, makaron itd. Smacznego

Danie KatarzynyDanie Katarzyny Słuchaczka Katarzyna

embed

SŁUCHAJ ZŁOTYCH PRZEBOJÓW!