Wzór na smak, kucharza Grzegorza Łapanowskiego

W niedzielę od 12:00 do 16:00 odbyła się kolejna odsłona programu Odety Moro w Radiu Złote Przeboje! Kucharz Grzegorz Łapanowski opowiedział w programie "Morowy Weekend" o swojej najnowszej książce "Wzór na smak". Zdradził też jak łączyć smaki na talerzu. Posłuchajcie!
- Mówi się, że smaków jest 4, a nawet 7. Pikantny nie jest smakiem, jest uczuciem bólu. Jest smak umami czyli taki intensywny, mocny, głęboki. Jak w kostce rosołowej albo jak w magicznej złotej przyprawie do rosołu albo w przyprawie tatarka. Ja lubię w kuchni harmonię i lubię uzupełniać jeden smak drugim. Jak mam coś słodkiego to lubię odrobinę kwasowości. Słodki lubi też odrobinę słonego. Gorzki też lubi być przełamany np. słonym smakiem. Czasami na pewne smaki musimy się otwierać np. kapary albo oliwki albo anchois.

Grzegorz Łapanowski powiedział, że nie powinniśmy bać się eksperymentować w kuchni oraz poznawać nowych smaków. Wraz z wiekiem smak i gusta kulinarne się zmieniają.

W książce "Wzór na smak" kucharz przedstawia czytelnikowi paletę smaków, która pasuje do danego produktu. Bazuje też na skojarzeniach np. gdy pomyślimy o kawie od razu w podświadomości łączymy ją z mlekiem, cukrem, śmietanką.

Aby poznać wzór na smak najlepiej zacząć od źródła, rolników, hodowców itp. Nie powinniśmy się też bać eksperymentować i podawać produkty przeróżnym obróbkom.

Wyczucia smaku można się nauczyć, wytrenować tylko trzeba trenować i jeść różne produkty i bawić się smakami.

Posłuchajcie całej rozmowy Odety Moro:

"Morowy Weekend" w sobotę i niedzielę od 12:00 do 16:00, tylko w Radiu Złote Przeboje!

SŁUCHAJ ZŁOTYCH PRZEBOJÓW!